Keresés ebben a blogban

2009. december 23., szerda

Realpolitik. Szittyák Transszilvániában.

Felhangzott a szó, zeng az induló
Győztesek megint régi zászlaink
Nézd a gúnyhatárt, széttiporva már
Várnak újra mind, ősi bérceink
Édes Erdély itt vagyunk, érted élünk és halunk
Győz a szittya fergeteg, a rohanó sereg.Reálpol.

Szittyák Transszilvániában.


Tudom, hogy magamat idézni minimum paranoia, most mégsem kerülhetem el. A "Maroknyi székely" c. 2009.12.07-i írásomra gondolok, amely a Honlapomon jelent meg. Most az abban elkövetett melléfogásaimat is revideálni kívánom a későbbi események tükrében.

Abból a tényből, hogy a romániai elnökválasztáson az RMDSZ Geoanát támogatta Basescuval szemben az Orbán - Tőkés féle MPP pedig Basescut, arra a látszólag logikus következetésre jutottam, hogy mivel "Tőkésnek sikerült ugyan az RMDSZ-t kettészakítva devalválni, de arra már kevés volt a vágott dohánya, hogy fajsúlyos nemzeti mozgalmat, ill. pártot hozzon létre. Az RMDSZ-el együtt köthettek volna választási – politikai alkut, de nem kötöttek ...az RMDSZ kiesett a befutó Basescu piksziséből, a MPP pedig nem került be oda, mert voksaik értéke annyi mint a színházjegyé az előadás után. A magyarság mint politikai, következésképp mint etnikai, tényező súlytalanná vált."


Mindezek után - kilencedikén - még okosnak tarthattam magam, mert ekkor még a Népszabadság is arról tudósított, hogy... "Teljes politikai hírzárlat volt kedden Bukarestben. Mindössze annyi szivárgott ki, hogy a Demokrata-Liberális Párt (DLP) és a Szociáldemokrata Párt [SZDP] vezetői a nyilvánosságtól elvonulva hosszú órákon át egyeztettek. A két párthoz közel álló források tudni vélik, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség [RMDSZ] a szocdemek kérésére kimarad a koalícióból, és ellenzékbe szorul, annak ellenére, hogy hétfőn Emil Boc DLP-elnök még azt nyilatkozta, hogy a szövetségre valamennyi koalíciós képlet esetében számítanak." Továbbá ... "Kedden az SZDP több vezető politikusa is világossá tette, hogy az RMDSZ-re vonatkozó feltételüket azért támasztották, mert ezt erdélyi szervezeteik hangsúlyosan követelték a párt hétfői országos fórumán. A szociáldemokraták szerint azért sincs szükség az RMDSZ-re, mert a két nagy párt közel 70 százalékkal rendelkezik a törvényhozásban. Titus Corlateanu SZDP-főtitkár szerint az a feltétel, hogy az RMDSZ kimaradjon a koalícióból, 'nem képezheti alku tárgyát'." Csak később derült ki, hogy a politikában minden (!) alku tárgyát képezheti...

Persze jött a Fidesz is és - szokása szerint - belebarmolt az ügybe. "Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint ha Magyarországon jövőre Orbán Viktor vezetésével alakul kormány, a román és a magyar nép közös történel mében szinte példátlanul jó együttműködés veheti kezdetét. Az indoklás szerint ez, valamint kettejük [Basescu - Orbán] személyes jó viszonya a garancia arra, hogy, amennyiben Magyarországon Orbán Viktor vezetésével alakul kormány, a két nép közös történelmében szinte példátlanul jó együttműködés veheti kezdetét. A szóvivő úgy fogalmazott: az Orbán Viktor, Traian Băsescu és pártjaik közötti szoros kapcsolat első számú kedvezményezettjei az erdélyi magyarok lesznek." [Figyelő 2009. december 09]
Hát' ha fideszéknél a helyettes szóvivő is ilyen hülye, milyen lehet maga a szóvivő?

Aztán a derült égből beütött a mennykő! Basescu és a miniszterelnök Emil Boc mégis lepaktáltak az RMDSZ-el, ill. Markó Bélával, de még hogy! Tehát: nem az erdélyi Fidesz ügynökséggel paktáltak le. Vajon miért?

Amint azóta ismertté vált ... "A Boc által javasolt mostani kormánynak néggyel kevesebb minisztériuma lenne, mint az októberben megbuktatott, szintén általa vezetett kabinetnek. Ennek ellenére ... A Romániai Ma gyar Demokrata Szövetség [RMDSZ] négy posztot kap az új kormányban, így Markó Béla a miniszterelnök-helyettesi, Borbély László a környezetvédelmi, Cseke Attila az egészségügyi, Kelemen Hunor pedig a kulturális miniszteri tisztséget töltheti majd be. Markó már korábban is betöltötte ezt a tisztséget, a Tariceanu-kormány idején." [MTI, 2009. december 20]

Hogy is van ez? A román külpolitika általában eredményes. Amikor pl. Trianont tető alá hozták, az volt... A hiénák marakodása során jókora darabot sikerült kiharapnia Magyarország vérző testéből. Érthető, hogy - annyi idő után - nem akarja visszaböfögni, amit akkor befalt és részben már meg is emésztett.

Nyitott kérdés, hogy az RMDSZ kooptálása az új kormányba valami újat hoz, vagy csupán része az elhúzódó emésztési folyamatnak? Ha Basescu sunyi rókaképére nézek, ez utóbbira kell gondolnom. Most azt kérdez hetjük tétova önmagunktól, jó e nekünk, ami tőlünk függetlenül, amúgy is bekövetkezett? Hogyan jobb: a román kormányon belül, vagy azon kivül?

Ha bármi előny származhat abból, hogy Tőkés és Morvai Brüsszelben képviselnek bennünket, miért lenne hátrányos, hogy Markó és csapata a bukaresti parlamentben teszik ugyanezt. Kétségtelen, a brüsszeli bagázs rangosabb, de Bukarest közelebb van... A többire pedig senki sem mondhat többet, mint a vak ember: majd meglátjuk...

Most pedig legyünk empatikusak és képzeljük magunkat a szimpatikus Basescu helyébe. Minden további következtetésünk premisszája az a közhely lehetne, hogy a politika a lehetséges művészete. Csakhogy ez így nem igaz! A politika a vélt legkisebb rossz választása a mindíg fenyegető helyzetben. Lehet művészet is, de többnyire csak ösztönös cselekvés. Napoleon mondta, "a politika nem más, mint hogy az ember kigondol valamit, belevág - aztán majd meglátja..." [Hitlernek nagyon tetszett ez az aforizma...]

Basescunak azonban az adott esetben nem kellett túlerőltetni sem a szemét, sem az agyát. Választhatott a "szittyák", ill. a romániai magyarok között... Hát a kettő nem ugyanaz? Nem bizony! A "szittyák", azaz Orbán és Tőkés bepalizott csőbehúzott és magukra hagyott hívei, most olyan nyájként bégetnek az édes Erdélyben, mint akiket otthagyott a pásztor, a puli és még a kolompot is eltökítette valaki. Ez a szánalmassá lett, szánalmassá tett társaság nem lehet politikai támasza, szövetségese semmilyen hatalomnak, még egy seggtörlés erejéig sem. Ők nem tántorogtak el még a szavazófülkékig sem, ahogy korábban írtam. Basescu sem hülye. Látnia kell, hogy Orbán és Tőkés miután két táborra osztották az erdélyi magyarságot, leléceltek. Orbán "hazatért" Magyarországra, hogy előkészítse magának a miniszterelnöki bársonyszéket [meg a sámlit, hogy ne a levegőben kalimpáljon a lába]. Tőkés pedig eltélakolt Brüsszelbe és most ott prédikál. De amíg egy református gyülekezetben ő lehetett a próféta, Brüsszelben csak egy huszonhetedik senki lehet, egy Erdélyből szalajtott "bozgor". [Ez a házatlan - hazátlan magyarok román gúnyneve.]
A Morvai egészen más. Ő zsidó. Ez nem kevesebbet jelent mint azt, hogy bármit tesz vagy mond. titokban kacsintgatnak a zsidók. Ezt tették Bácsfi Diana esetében is. Erről most csak ennyit.

Őket, a nemszavazókat, látva kísérteties érzésünk támad. E tétova árnyak tánca emlékeztet valamire. De mire? Megvan, azokra az anyaországi pártokra, amelyek fogékonyak voltak a Fidesz szirénhangjaira és szövetkeztek, vagy akár csak kokettáltak vele. Be lettek darálva mindannyian!

Orbán ilyen okos, ilyen ügyes lenne? Nem! A törpe csak eszköze a háttérhatalomnak, amely olyan ügyes, hogy többé kevésbé el tud rejtezni abban a csekély elmosódó árnyékban is, amit ez a figura a környezetére vetni képes.

Jut eszembe, lassan meg kellene írni a Fidesz gondosan tervezett - szervezett ámokfutását a magyar jobboldal tyúkszemeit érintően. E "műben" kiemelt szerep jut majd az egyetlen különösségnek, amellyel Orbán kitüntetheti magát a többi gyászmagyar között. Senkinek se' sikerült korábban annyi "karizmatikus" rongyembert fogni a szekerébe, mint neki. Nyilván ennek is van reális magyarázata, csak még rá kell bukkanni.


Az mindenesetre kétségbeejtő, hogy egy "ilyen" társaság készül a kormányrudat megragadni. Ezt csak egy olyan nép körében teheti, amilyenné a magyar vált.

2009.12.23

Sz. Gy.

Nincsenek megjegyzések: