Keresés ebben a blogban

2007. augusztus 25., szombat

Nemecsek kerestetik...



A KurucInfo híre: "Megvolt a Magyar Gárda tisztavatása." [2007-08-25]

"A szervezet főparancsnoka Usztics Mátyás színművész lett, zászlóikat megáldotta Wittner Mária is. Az avatásra várók mindegyike fekete egyenruhát és fekete sapkát visel."

Honlapomon "Pál utcai fiúknak" neveztem a létező és leendő gárdák tagjait. A cím kiválasztását külön nem indokoltam. Számitottam az olvasók asszociációs képességeire.
[A "Pál utcai fiúk" polgári alapszetvezete a gittegylet, "katonai szárnya" pedig egy olyan "gárda", amelyben mindenki tiszt, kivéve az egyetlen közlegényt Nemecsek Ernőt.]

Amikor a címet adtam, még nem tudtam, hogy csupa "tiszteket" avatnak ma.

Nevetséges - operettszerű.

Jómagam egyetlen "gárdaalakulat" a "951-es számú Hajdúböszörményi Bocskai Cserkész Csapat" tagja voltam a "felszabadúlás" után, amikor már kongott a lélekharang minden magyar ifjúsági szervezet fölött.

Nekünk már nem volt egyenruhánk. Inkább lelkünkben voltunk cserkészek. Rendelkezésünkre álltak viszont a szabályzatok. Ezek szerint különféle "próbákat" kellett letennie annak, aki a legalacsonyabb "rangot", helyesebben beosztást, az örsvezetőit meg akarta szerezni. Azt a végtelenül magas lépcsőt, amely a cserkésztiszti ranghoz vezetett, be sem láttuk akkoriban.

Mindenesetre aki örsvezető lett, olyasmiket tudott, amit az örs tagjai nem, vagy nem úgy tudtak.

Az új "tisztek" netán valami titkos Ludovika Akadémiát végeztek? Annak netán Für úr a parancsnoka?

Mit "tudnak" az újdonsült "gárdatisztek"? Hát vélhetőleg azt, hogy ők már tisztek. Már csak egyetlen apró mozzanat van hátra: legénységet kell toborozni.

A "seregben" [én Farkas Mihály katonája voltam ...] a legalacsonyabb tiszti rang az alhadnagyi, az ehhez tartozó legalacsonyabb parancsnoki beosztás a szakaszparancsnoki volt. Egy szakasz létszáma, ha jól emlékszem, 33 fő volt. Ahhoz, hogy az ujdonsült tisztek e normák szerint parancsnokolhassanak, legalább 1848 közlegényt kell toborozniuk. Csakhogy, ha nálam megjelennének a toborzók, azt kérdezném: mitől vagytok ti tisztek és miért legyek én közlegény? Mi magyarok az ilyesmit meg szoktuk kérdezni. Mi lesz a válasz?

A történelemből persze ismerünk csupa tisztekből verbuvált alakulatokat. Ilyenek szerveződtek Oroszországban a forradalom megdöntésére, néhány éves frontszolgálattal a hátuk mögött. Tiszti különítmények alakultak Horthy parncsnoksága alatt - vagy tőle függetlenül is, a "Szegedi Gondolat" jegyében, hogy fehér terrorral vegyenek elégtételt a vörös terrorért.

De nem ezzel kezdődött, hanem azzal, hogy hirtelen összeállt a "Rongyos Gárda", [amelynek vezetői ugyancsak tapasztalt fronttisztek voltak, nem szarházi fürlajosok] nem az egyenruha szabóságot rohanta meg először, hanem kirabolták, osztrák területen (!), a fürstenfeldi fegyverraktárt.

E fegyverekkel, Sopron környékén, szarráverték az osztrák reguláris alakulatokat, majd kikikáltották a "Lajtabánságot". [Kb. ekkor kezdtek "egyenruházkodni". Az egyenruházat legjellegzetesebb darabja a búr kalaphoz hasonló fejfedő volt. Ez látható a fenti képen, amely a "Lajtabánság" bélyegsorozatának egyik képe.] Mindezek folytán lehetővé vált, hogy Sopron hovatartozásáról népszavazás döntsön. A "Hűség Városa" így magyar maradhatott.

[A rábaszennyező gané osztrákoknak, miután miattuk veszitettük el az Ország területének kétharmadát, az antant biztatására és védelme alatt, még lett volna pofájuk a birodalom-roncshoz csatolni a magyar Sopront is. De kaptak a pofájukba.]

A "gárdaalapitás" máris eredményes! Leengedték a gumicsontot és megkezdődött a marakodás, ugatás, hörgés.

Óh buta gójok!

Sz. Gy.