Keresés ebben a blogban

2009. január 28., szerda

A sajtféreg édes mámora

Ez nem kupleráj!

A magyar jogrend szerint az állam "erős embere" a miniszterelnök. Neki van kormánya, nem a kormánynak miniszterelnöke. Nem csupán első az egyenlők között. Ő a főnök. De milyen utolsó ember az, aki nem képes legalább olyan rendet megkövetelni és betartatni, amilyenre a madám is képes egy szolid kuplerájban.

Kezdetben volt az ige.

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly év végén
adott utasítást arra, hogy a gazdasági válság miatt a minisztériumoknak vissza kell fogniuk autó-, telefon- és bútorbeszerzéseiket."Csak a válságkezelést kommunikálhatják, másra nem lehet költeni - adott utasítást a stabilizációs csomag részeként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormányzati intézményeknek. A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy ezen kívül egy fillért sem költhetnek reklámra, marketingre és egyéb hirdetésekre a tárcák, ha az nem életbevágóan fontos. A kormányzati spórolással példát statuáló Gyurcsány azt is közölte: le kell állítani a központi igazgatás összes autó (!), telefon- és bútorbeszerzését.
Ez a "drákói intézkedés" 2008. november 7-én lépett életbe.

Egy igazgatási vízfej nagyon bonyolult valami. Jellemzője, hogy mindenre van egy hivatal.

"A gépkocsik, telefonok és irodabútorok beszerzését az összes minisztérium részére egy szerv, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság intézi. Ami az autókat illeti, a KSZF-nek jelenleg csak egyetlen hatályos keretszerződése van, mégpedig az állami normatíva szerinti legkisebb, úgynevezett 3. kategóriában. A Kormányszóvivői Iroda példája szerint ez a kisméretű Skoda Fabia kategóriája."

Az a híradás, amelyből a fenti idézeteket vettem, részletesen beszámol arról, hogy melyik minisztérium, milyen kifogásokkal próbálta bizonyitani, hogy nincs is olyan pénzük, amiből spórolhatnának, hogy eleget tegyenek a miniszterelnöki elvárásoknak. Egy minisztérium - a Pénzügyminisztérium - hallgatott, mint aki beszart. Volt is oka rá! Egy gondos szülőnek mindig feltünik, ha a gyerek feltünően hallgat, mert holtbiztosra vehető, hogy olyankor valami disznóságot csinál.

Így történt ez Veres Jancsikával is. A kis pajkos, csendben, néhány autót gründolt. A legdrágábbat persze magának és még, kettőt - hármat a haverjainak.
Izlését dicséri, hogy ezek közül egy se' volt harmadik kategóriás Skoda Fabiácska.

"Az Audi legújabb A6-os szériájának 3000 köbcentis turbó változatát kapta meg Veres János pénzügyminiszter. Szakállamtitkára, Kovács Álmos egy nyolcmilliós VW Passathoz jutott hozzá [...] Veres járműve 14 millió forintba került. A pénzügyminisztérium azzal védekezett, hogy elhasználódott a pénzügyminiszter és a szakállamtitkár korábbi kocsija, és muszáj volt lecserélni." [2009.01.27 - Magyar nemzet]

"Az autó a központosított közbeszerzésből származott, hanem a VPOP-n keresztül jutott hozzá a miniszter. A lapnak Veres azt nyilatkozta, a járművekhez a piaci árnál olcsóbban jutottak hozzá. 'A szolgálati gépkocsi közbeszerzési eljárással volt beszerezve, ilyen eljárás a VPOP-nél volt év közben, ennek révén számottevően olcsóbban szerezhettük be a járműveket, mint egyébként a piaci ára lenne ugyenezeknek' - mondta Veres." [2009.01.27 - Blikk]

Most, hogy kiderült a turpisság, Jancsika úgy hantál, mintha hülye lenne. Pedig nem az, csak a "többi embert" nézi annnak. Pénzügyminiszter létére tudnia kell, hogy egy kiadás [költség] tekintetében nemcsak az összeg, hanem a költséghely is lényeges, mert a közbeszerzési igény jogossága csak annak a szervezetnek a szükségletei alapján bírálható el, amely valamire pénzt kér. A VPOP közbeszerzési igénye nyilván nem foglalja magában egy tizennégymilliós kocsi közbeszerzését. A másik kerülőt pedig azzal tette, hogy megkerülte a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságot is, amely a gépkocsikra vonatkozó igények elbírálására és a gépkocsik beszerzésére egyedül jogosított szervezet. Ebben a funkciójában a minisztériumok és miniszterek hatáskörét gyakorló, tehát azok "fölé" rendelt szervezet [lenne].
A miniszternek nincs joga azon okoskodni, hogy a gépkocsihoz olcsón vagy drágán jutottak e hozzá, hisz a gyurcsányi ukáz szerint "kizárólag a totálkáros" gépkocsi helyett lehet másikat beszerezni.

A költzségvetés megszoritások legfőbb satrapája a pénzügyminiszter magára és haverjaira nézve nem tart be olyan intézkedéseket, amelyeket megélhetési gondokkal küszködő állampolgárok millióival szemben foganatosit.

Apropó - megélhetés! Ez nálunk az elsőszámú probléma, a spórolás pedig a veresjánmosok által ránk kényszeri tett alapeszme. Zseniális írónk - Madách - előre látta egy ilyen helyzet bekövetkezésének lehetőségét és egy tudós szájába adja az alábbi rigmusokat.

"Ez eszme nálunk a megélhetés
Midőn az ember földén megjelent,
Jól béruházott éléskamra volt az:
Csak a kezét kellett kinyújtani,
Hogy készen szedje mindazt, ami kell.
Költött tehát meggondolatlanúl,
Mint a 'sajtféreg', s édes mámorában
Ráért regényes hipotézisekben
Keresni ingert és költészetet.
De már nekünk, a legvégső falatnál,
Fukarkodnunk kell, általlátva rég,
Hogy elfogy a sajt, és éhen veszünk."

Igenám, de a tudós többesszám első személyben beszélt. Veres János pedig egysszám első személyben gondolkodik, ha saját úrhatnámságáról van szó és esze kereke csak akkor vált át többesszám harmadik személyre, ha a luxoskocsi plüss [bőr] üléséről átteszi úri valagát a miniszteri bársonyszékbe. Számára természetes, hogy az emberek éhenhalnak [éhenfagynak], ő "költ" a legvégső falatból is, miként a sajtféreg teszi.

Egyébként az is jellemző, ahogy a Fidesz reagál erre az arcátlanságra. Mindössze politikai tőkét kiván belőle kovácsolni, a "kormány 'monnyon' le" jeligével. Ám eszük ágába sem jut a büntetőjogi, ill. a kártéritési [megtéritési] felelősséget piszkálni. Hogy is jutna, hisz ezzel megszegnék az uralkodó osztály egyik legfontosabb [iratlan] szabályát: ha győzöl, ne felejts amnesztiát adni a legyőzötteknek, hisz a demiokráciában hol kerék, holy talp, tehát - ne tégy olyat másnak, amit nem kivánsz magadnak.!

A férgek kipiszkálása a sajt lyukaiból tehát nem politikai, nem is jogi kérdés, hanem valami egyéb. Ehez egy "alapelv" máris adott: ha a bolt rosszul megy, nem a diványokon kell spórolni, hanem a kurvákat kell kicserélni - gyorsan!
2009.01.28
Sz. Gy.