Keresés ebben a blogban

2007. november 13., kedd

Hakni.




A Magyar Szinházművészeti Lexikon szerint a hakni: "a színész fellépése [színházilag ellátatlan területen, ill. színházba rendszeresen nem járó közönség előtt] nem színházi, vegyes típusú egyvelegekben, esztrád- és kabaréműsorokban, művelődési intézményekben, ill. vendéglátó v. szórakoztató helyen tartott előadásokban. A körülmények és a társulatok esetlegessége miatt gyakran a művészi színvonal alacsonyabb szintje jellemzi, és így csak a színész pénzkereseti, fizetéskiegészítési forrása."


A társulat, amelyről szólni akarok, nem "esetleges" [a hasonlat tehát sántit]. A Morvai Krisztina Gaudi Nagy Tamás duó, a Civil Jogász Bizottság és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetői, hosszú távra álltak össze. Ők lesznek (?) hivatottak egy eljövendő (?) "jobboldali" rezsimben az igazságszolgáltatás vezető posztjait betölteni. Minthogy a magyarországi közállapotokról jelentésüket megírták és a vádló Morvay Krisztina, valamint a "vádlott" Bencze József országos rendőrfőkapitány egyetértésre jutottak abban, hogy jövőbeni kapcsolatukat ezután a konstruktiv együttműködés fogja jellemezni, a kifent szablyákat [gondoljanak csak Morvay nyelvére ...] tokba kellett volna dugni. Csakhogy rendkivüli választások, a jelek szerint, nem lesznek. A következő választásokig pedig Orbán eltökölget a népszavazással [meg a jófene tudja, mi jut még addig eszébe]. Ez pedig hosszú idő, amely megártana a legjobb damaszkuszi pengének is. A karddal pedig - ha nem vágunk vele - nagyszerüen lehet ... parádézni.


Most ez történik a nyugati féltekén, ahol a furcsa pár sorra járja a nagyvárosokat és a jelentéssel, meg annak mellékleteivel házalnak: szónokolnak, hang és kép és videofelvételekkel szórakoztatják a nagyérdemü közönséget. Ez már valódi hakni. Hogy miért? Hát erre könnyű válaszolni.

Pótcselekvés ez is, mint minden amit őfelsége ellenzékének vezére Orbán Viktor és hívei művelnek. [Itt most közbevetek valamit. Tamás Gazsi Miklós, a nemhivatalos "nemzeti orákulum", a minap televizióbeszélgetést folytatott Aczél Endrével. Ennek során Gazsi kimondta az "őszintét". Azt nevezetesen, hogy Orbán Viktor egy kérdésben következetes, ez pedig az Amerikával szembeni lojalitás. Ennek jellemzésére vigyorogva emlitette, hogy gondosan kiherélt minden kényes kérdést a népszavazási ívekről, így a földkérdést is ... ]

Nem különbek a követők, a nyiltan Orbán-imádó Morvay és a csöndes Orbán-hívő Gaudi sem.

Világos! Amíg az októberi és más "sajnálatos események" dokumentumaival házalnak odakint, nem kell [és nem is lenne "korrekt"] a rendőrséget zaklatni - idehaza.

Próbáltam hiteles értesüléseket szerezni arról, mi a célja ennek a műsornak? Mibe kerül és ki fizeti a cehhet? A Nemzeti Jogvédő Alapitvány szegény mint a templom egere. Igaz, hogy Morvay Krisztinát összefüggésbe hozzák egy olyan alapítvánnyal, amelynek céljai, anyagi forrásai sehogyse' passzolnak a Morvay féle szövegekhez.

Kanadai ismerősöm Tóth Judit a következőkről tájékoztatott.

"Morvai és Gaudi megkezdték a világjárást. Tegnap Ottawaban tartották az agitprop -gyűlést! Nem vagyok Magyar Gárdista, de módfelett feltűnő, hogy míg Tom Lantos kitiltotta őket, a "fasisztákat" az USA-ból, addig ez a duó nyugodtan utazgathat mindenhová. És úgy tudom, a kormánytól kapott közpénzen! Itt megint a Golitsyn könyvre gondolok: ..... irányított minden... ál-demokrácia, ál-szabadság, ál-ellenzék....stb. Valamikor az első feleségével Hodosán Rózával, Demszky is így járkálta körbe a magyar kolóniákat, összeszedve többezer dollárt! Még a montreáli magyar katolikus templom se maradt ki a szimpátia-partiból! Undorító!

Túl sok részletet nem tudok. Valaki telefonált nekem Ottawaból, ahol tegnap este volt a Morvai-Gaudi-rendezvény. Az ismerősöm szerint kizárólag "emberi jogok"-ról volt szó: videófilmeket mutattak be, hogy a rendőrség hogyan üti a magyarokat, vízágyúk, lovasrendőrség... stb. Másról gyakorlatilag nem volt szó, mert az előadásra bevonultak a konzulátus tagjai is, akik nagy figyelemmel hallgatták, mi hangzik el, ki és mit kérdez vagy mond. [Gondolom még jegyzeteltek is, ami tőlük nem meglepő!.] Érdekes, hogy már itt is hallottak Morvai Krisztina férjéről, a TV-nagyság Baló Györgyről, akitől -- a "nemzetes asszony" állítólag már elvált.

Az előadás végén a "duo" barátságosan elvegyült a hallgatóság között, mindenkivel kezetfogtak, de a kényesebb kérdéseket ügyesen elkerülték. Kiderült, hogy a világjárás további állomásai: Ottawa, Toronto, New York és Washington ... és még ki tudja hová vetődnek."


Itthon pedig minden csendes. Az ügyészség sorra keni el az októberi és máskori magyarverők "ügyeit". A "nyomozások" amúgy sem lehetnek sikeresek, mert az utcai erőművészeken nem volt rendszám. Azóta nagyot változott a világ. A Kormány, pénzhiány miatt, bezárja ugyan a kórházakat és megszünteti a veszteséges vasúti vonalakat, stb. De a rendőrségre [vagy az őrző védőkre (?)] volt pénz doszt'. A legutóbbi tüntetéseken egy tüntetőre már öt rendőr és öt vipera jutott. [Pontosabban négy, mert az egyik balfasz elejtette és fel sem merte venni a szerszámát ...] Így aztán a rendezett [!] macska - egér játék a kandúrok abszolut győzelmével végződött.

De majd másképp lesz, ha a vándorok hazatérnek és kipihenik az út fáradalmait.


Vagy nem?


Sz. Gy.