Keresés ebben a blogban

2007. szeptember 8., szombat

Nyomorultak. A "Havas affér" margójára.




Ki hitte volna, hogy csodálatos nyelvünkben olyan Janus arcú fogalmak vannak, mint pl. a "nyomorult" [ember] fogalma. Az Értelmező Kéziszótár szerint nyomorult az, aki: "súlyos bajban szenvedő,szerencsétlen, szegény, öreg, nyomorban élő, szánalmas. Továbbá az is, aki alávaló, hitvány, gazember, értéktelen, silány, becstelen."


Havas "esetéig" hajlamos voltam - a nagyszámú, tiszteletreméltó kivételek elismerése mellett - a médiamunkásokat a szó második értelmezése szerint besorolni.


Havast, ha finoman akarom kifejezni magam, nem kedvelem. Az a tény azonban, hogy igy és ilyen hirtelenséggel, tették ki a TV2-től [mint szarni a macskát] kissé elgondolkoztatott. Kezdem gyanítani, hogy a média munkásai a szó első értelmezése szerint is nyomorultak. Nem véletlenül húztam alá, hogy ők munkások, akik látszólag a direktornak, valójában a gazdának dolgoznak, amikor kisebb nagyobb szerepeket játszanak [az írott sajtó, televizió, rádió "szinpadain"] a "Demokrácia és szólásszabadság" című - rendkivül silány - darabbban.


Havas tragikomikus esete bizonyítja a gazda nagy ívben leszarja a fenti "firlefancokat". Ezt kell tenniük a dájrektoroknak is, hisz ők a gazda korlátlan hatalmának látható szimbólumai. "tekintélyük" tehát nem csorbulhat, ill. ha csorbul, azt azonnali, könyörtelen, elrettentő megtorlásnak kell követnie.


Havas esete azért fontos és érdekes, mert sejtteti a szinfalak mögött rejtőző rémet. [E rém jelenlétét árulták el a rendőri álruhába bújt, emiatt azonositó számot nem viselő, fogadott gyilkosok is - 2006.október 23-án.]


Amikor Havast a "Mokkához" szerződtették, már sejthető, megfelelő szakértelem mellett pedig látható, volt hogy beteg. Mániás depresszióban szenved. Ennek tünetei az orvosi irodalom szerint a következők.


"A tünetek a hangulatingadozással együtt váltakoznak a mániás és a depresszív fázis között, a betegek hol súlyos mélypontokat, hol egészen végletes feldobottságot élnek át. A depressziós és mániás fázisok közötti hangulatváltás módja és ideje nagyon eltérõ lehet."


Havas betegsége évek óta nem titok. Maga is beszélt róla!


Velvet 2005. április 21. "Havas Henrik bevallottan depressziós. A Heti Hetesben humorizáló újságíró magánéletében szélsőséges mániás - depressziós hangulatváltozásokkal küzd: hol leverten lézeng, hol pedig megszállottan dolgozik. Havas a Bestnek beszélt depressziójáról."

Nyilvánvaló, hogy az ilyen egyénnek ügyelnie kell, hogy depresszióját ne vigye a nyilvánosság elé. Ott csupán a mániás fázisban mutatkozhat. Ez sem veszélytelen!A mániás fázis jellemzője ugyanis a "betegesen felfokozott jókedv, mértéktelen izgatottság amihez túlzásba vitt ötletek és túl sok beszéd, valamint szélsőséges viselkedés társul".


Ez másszóval azt jelenti, hogy bizonyos gátlások lazulnak és a beteg meggondolatlanul cselekszik, vagy fejezi ki magát. Ilyesmi gyakorta előfordult Havas Henrikkel is, csakhogy a korábbi hülyeségeket és szemétségeket elnézték neki.


A Népszabadság tudni véli, hogy "a csatornánál dossziéba gyűjtötték viselt dolgait". [Így csinálták ezt a Szovjetúnióban, a Harmadik birodalomban és így csinálják a "demokráciában" is.]
A Mokka adása előtt állitólag valaki megsúgta a műsorvezetőnek, hogy összegyűjtötték a stiklijeit. Ez lehetett az oka, hogy most még a szokásosnál is kevésbé türtőztette magát, egyenes utalást tett a vezérigazgató hozzá(nem)értésére.


Kétségtelenül volt mit gyüjteni.


2007. januárjában Dr. Pécsi Ágnes középiskolai tanárnőt bántotta meg a vele készített interjú alatt, aki kollégáival együtt a Lengyel Gyula Szakközépiskola bezárása ellen éhségsztrájkkal tiltakozott. Dr. Pécsi kolléganője elmondta, vékony testalkata és más teendői miatt nem csatlakozott az éhező kolléganőhöz, ekkor Havas a molett tanárnőhöz fordult. "Önnek a férje is örülhet, azt hiszem, hogy gyakrabban kellene éhségsztrájkolni, most nem akarok ezen ironizálni, tényleg van miből [leadnia]"- jegyezte meg. Az eset után a műsorvezetőnek a kollégái nyomására nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie interjúalanyától, aki jelezte, nem sértődött meg a megjegyzésen.


Emlékezetesek azok az esetei, amikor nőkbe, köztük két kolléganőjébe, Liptai Claudiába és Jakupcsek Gabriellába is belekötött. Pl. amikor Jakupcsek Gabriella, mint műsorvezetőtárs került szóba, Havas kijelentette, a műsorvezetőnőnek túl kicsik a mellei, márpedig ő a nagy mellű nőket szereti.


Máskor a kereskedelmi partnerekre tett megjegyzéseivel borzolta főnökei idegeit.


Legutóbb Kiszel Tündére és lányára, Donatellára tett megjegyzést, aki telefonos bejelentke- zésekor azt üzente a műsorvezetőnek, nézzen a tükörbe és gondolkozzon.


Emlékezetes bulvárbeszélgetései közé tartozott a Fehér Anettkával folytatott eszmecsere, amely lényegében arról szólt, hogy Havas szerint olyan keresztnév, hogy Anettka nem létezik.


Egy alkalommal a kelet bölcsességéről beszélő Baló Júliának magyarázta el a műsorvezető, hogy nekünk, magyaroknak nincs sok közünk Ázsiához.


Karsai Zita is megtudhatta Havas Henriktől, hogy ronda a csizmája, és nagy lapátkeze van.


Tapolcáról közvetített bokszmérkőzésekről [volt szó], amikor Havas Winkler Róberthez fordulva megjegyezte: "Arra akartam kilyukadni, hogy hogy jutott el odáig, hogy felvegyen egy szmokingot? Egy magyar narancsosnak szmokingban ott ülni egy tahó vidéki művházban, azért az kemény!" Az ORTT Panaszbizottsága szerint Havas Henrik megsértette a médiatörvényt, amikor tahó vidéki művháznak nevezte a tapolcai tornacsarnokot. Az indoklás szerint már a vidéki jelző sértő, nem is beszélve a tahóról.


Szabad György volt házelnökről Havas úgy gondolta, hogy a Fidesz esetleges anyagi gondjait kihasználva, pénzért csábította magához a Fidesz. "Fiatal az asszony, állítólag, és Gyuri bácsinak egzisztenciálisan anyagi problémái voltak" - fogalmazott Havas a 2006 március 21-i adásban, ami után Szabadi György rágalmazás miatt beperelte a műsorvezetőt. Az adás után az ORTT Panaszbizottsága bejelentés alapján azt állapította meg, a műsorvezető kijelentései indokolatlanul sértőek, bántóak, lealázóak voltak, amelyek elsősorban burkoltan, utalásokkal, célzásokkal alkalmasak voltak a panaszos személyes lejáratására, becsülete, valamint jó hírneve megsértésére.

Csakhogy mindezekért Havasnak a haja szála se' görbült!


Nem tudom, depressziós, vagy mániás állapotban mélázott e a régi szép kádári időkről. "Még a nyolcvanas évek közepén Berecz János figyelmeztetett arra, hogy lekerülhetek a képernyőről, illetve kikerülhetek a rádióból, ha nem változtatok a magatartásomon. Ő elmulasztotta, de húsz év múltán Várdy Zoltán személyében megjött az, akinek volt ereje megálljt parancsolni nekem."


Itt a hiba! A "tanár úr" nem tudott disztingválni a kádári puha diktatúra és a [nem gyurcsányi, csak a Gyurcsány nevével fémjelzett], kemény [cionista] diktatúra között.


Ennélfogva mi sem természetesebb, minthogy a főnökeire tett megjegyzéseit végképp nem tudták elviselni. "Pikírt megjegyzést tett a műsor szerkesztőire és a vezérigazgatóra egy a nézőknek feltett habkönnyű kérdés kapcsán azt mondta, hogy a [ezt (?)] csodálatos szerkesztőknek és vezérigazgatónak köszönhetik." [Mit?]


Az "erős ember" Várdy Zoltán nyilatkozott és természetesen mellébeszélt, ködösitett.


"Havas elmúlt időkben tanúsított viselkedése és megnyilvánulásai nem illeszkednek a csatorna szellemiségéhez, műsorpoliti kájához és hosszú távú terveihez."


Szerfölött érdekes tehát, hogy viselkedését hosszú ideig türték, majd mikor egy pillanatra kiesett szerepéből nyomban kirugták. Világos, miről van szó. A Mokkán keresztül a gojokat úgy is el lehet szórakoztatni, ha más gójokat sértegetnek, megaláznak előttük. Sőt ez a közönséges ség egyenesen megkövetelt magatartásforma, mert ami undoritó az szórakoztatja a nézőt. Ez maradéktalanul megfelel a csatorna "szellemiségének".

Aki a nyomorult média-ripacsokon a képernyő előtt "szórakozik" és békén issza sörét, nem megy barikádot épiteni. Ő a "demokrácia" szórakoztató arcát látja, ilyen vonásait élvezi. De jaj annak, aki hozzáér olyanhoz, ami "Tabu". Tökmindegy, hogy ezt maniás [azaz elmezavart] állapotban, butaságból, figyelmetlenségből, netán szántszándékkal teszi. Az ilyennek azonnal (!) bünhődnie kell. Bünhődnie kell, hogy sorsa elrettentő példáúl szolgáljon a többi nyomorultnak, a többi szolgának.

A 2006 ottóber 23-i sajnálatos események és azok utóélete semmilyen illúziót sem engedélyez a háttérhatalom természetét illetően. A hatalom el van szánva olyan erő alkalmazására, amely feltétlenül alkalmas minden ellenállás letörésére, maradéktalan felszámolására.

Ha legközelebb nem lesz elég az arcbalőtt gumilövedék, élessel fognak lőni. A sorbontásra alkalmas jármüveket [traktor] rakétagránátokkal fogják kilőni. Ha a "horizontális" támadás nem oszlatja a tömeget, a támadás "vertikális" lesz, helikoptereket fognak bevetni. Ha a "foglyok" kinzásának eddigi módszerei nem bizonyulnak kellően hatásosnak, durvább módszereket vetnek be, vagy a foglyokat meg is ölik.

A "civil" jogvédő szervezeteket hatástalanítják, sőt átfordítják, ahogy ez a nagyszájú Morvai Krisztina és "Bizottsága", valamint a "Nemzeti Jogvédő Alapitvány" esetén történt.
Aki tehát olyan "forró őszre" gondol, amit tömegtüntetések, jelszavak skandálása és zászlók lengetése jellemez - provokátor. A "puskák elé" csalja a tömeget, mint a rossz emlékü Gapon pópa egykoron.
Ha Orwellnek kicsit több fantáziája lett volna, "Állatfarm" c. könyvéhez még egy fejezetet illeszt "Harc a terrorista tehenek ellen" cimmel. A tehén a legbékésebb jószágok egyike. Ha van mit legelnie és innia, a csorda őrzésére tökéletesen elegendő a "villanypásztor". Ha az egyszer megcsipi, többé a közelébe se' megy. Ám mi történik akkor, ha a disznók túl sok tehenet zsúfolnak össze és azok lelegelik a sokuknak már kevés füvet. Hagyják kiszáradni a kutat, vagy pláne elzárják a vizet. A tehén megéhezik, megszomjazik és látja, hogy kisborja haldoklik, mert tőgye kiapadt. Ekkor nyugtalan lesz. Majd bőgni kezd és farkával csapkod. Aztán már kezd nem félni a pásztortól. És akkor a disznók "aggódni" kezdenek a csorda "terrorisztikus" viselkedése miatt. Majd sivalkodnak. Visításuk bejárja a [disznó] világot. Visszhang kél és ömleni kezd a bátoritás, a pénz és a fegyver. Mindezek birtokában a disznók preventiv, illetve "önvédelmi" háborút indítanak a tehén-terrorizmus ellen. A háború kiméletlen, hisz létkérdésről van szó. A tehenek ügye már - már vesztésre áll. Ám vannak velük szolidáris vadállatok ... Úgyhogy a jófene tudja mi lesz a vége.

És ti, kétszeresen nyomorultak, vessetek számot sorsotokkal, ha továbbra is szemek maradtok a hazug diktatúra láncában.
Sz. Gy.