Keresés ebben a blogban

2010. május 10., hétfő

A Pintér - Drake hasonlat nem sántít!


Orbán közelében meghülyülnek az emberek. Pintér után most Semjén.

Az Orbán trupp vért pisál, hogy Pintér hülyeségét elhülyéskedje. Ez érthető. De így?

Ki kezd ebben a kényes erkölcsi kérdésben adomázni? A keresztény demokrata. Evidens, nemde? És miket mond?


”Itt nincs mese, itt nincs maszatolás. Nem lehet azt mondani ugyanis, hogy egyfajta erkölcsi rend helyreállítása megtörténik, ha azoknak, akik a „legsötétebb módon, a legsötétebb időket idézve taposták a jogállamot, az alapvető emberi jogokat”, hajuk szála sem görbül – szögezte le a kereszténydemokrata politikus."
[Népszabadság]

Ami Pintér Sándort illeti: Semjén Zsolt azt mondta,

„Bizonyos tekintetben az ország polgárháborús helyzet előtt áll a bűnözés, az egymásnak feszülő különböző csoportok miatt ... Az „áldatlan emlékű” Kuncze Gábor belügyminisztersége idején szinte naponta voltak robbantások, emberek haltak meg. Még Orbán Viktor beiktatása napján is volt talán robbantás. De amikor Pintér Sándor lett a belügyminiszter, másnap (!!!) megszűntek a robbantások. Hogy miként csinálta, az az ő dolga …"

Jogismeretből elégtelen. Semjén kifelejti pl. az ügyészséget... Vagy ez szándékosan történt? Semjén tud valamit? A robbantások esetleg azért szűntek meg, mert valakik abbahagyták. Ki érte ezt el a robbantóknál? Csak nem Pintér? És hogyan? Mert robbantót végül is nem fogtak el egy szálat sem.

Semjén itt esetleg abbahagyhatta volna. De nem. Ő brillírozni akart szellemességével, történelmi tudásával. Folytatta hát.

"Amikor a Spanyol Armada a brit partok felé hajózott, . Erzsébet azt mondta a Koronatanácsnak: Francis Drake vezényli ellenük az angol flottát. Amikor erre azt kérdezte a lordkancellár, hogy „de felség, Francis Drake kalóz!”, a királynő azt válaszolta, „Sir Francis Drake őfelsége admirálisa”. Ez nem analógia. (?) Nagyon szerencsétlen volt Pintér Sándor mondata. De rendkívüli helyzetekhez rendkívüli emberek kellenek. És azt is látni kell, hogy a közbiztonság helyreállítását olyan belügyminiszterre kell bízni, aki egyszer már bizonyította, meg tudja oldani. Az ő módszereivel, de oldja meg! – mondta a leendő miniszterelnök-helyettes."

De minő fatális véletlen, a leendő helyettes úr figyelmét elkerülte Drake életrajzának egy apró, de jellemző részlete.

"Drake és Sir John Hawkins voltak az első angol rabszolga kereskedők, s
hatalmas profitot söpörtek be a Nyugat Afrikában elfogott feketék
kereskedelmével. Drake először 1563ban hajózott nagybátyja
John Hawkins teherszállítójával Nyugat Afrikába. Afrikai
foglyait eladta a spanyol (!) ültetvényeseknek. Ezt a tevékenységet
addig folytatta, míg alá nem ásta hírnevét ... Az emberrablás és
kereskedelem bűncselekménynek számított ebben az időben
az angol törvények szerint.

Lám, milyen igaz, a pénznek nincs szaga! Spanyolokat pusztítani a tengeren és
rabszolgákat eladni nekik, ez az üzlet. Nemcsak Drake ilyen, az angolok ilyenek.
"Similis simile gaudet" azaz (szabad forditásban) a simlis a simlisnek örül.

"Drake admirális (Albionban) nemzeti hősnek számított. A spanyol történelemben (viszont) mai napig kalózként említik El Draque, azaz sárkánykígyó gúnynéven."

Summa - summárum, tanulságos ez a história. Nemcsak Pintér írta be magát a butaságok emlékkönyvébe hanem Semjén is. Viszont, a sok párhuzam miatt, a hasonlat tulajdonképp nem sántít!

Egy bökkenő van csupán. Ha Semjént személy szerint nem is érdekli, hogy a magyar Drake "hogyan" (?) csinál csodát, másokat esetleg érdekelni fog.

Ja! És hol lesz majd a szobra. Az admirálisnak van!

Sz. Gy.