Keresés ebben a blogban

2009. november 17., kedd

A tőkés meg a papHazánk elitje: a karizmatikus értelmiség - a kiveszettnek hitt "homo sapiens" - újra, újra és megint újra hallat magáról. Másszóval mindenhol megjelenik, ahol hitvány önmagában, arcmásában, hangjában, gyönyörködhet. Egyikük székelyféle condrába bújik és varkocsba fogott haját, no és persze a fejét, pánttal abroncsozza. Szakasztott úgy fest, mint egy jámbor passiójáték sámán-figurája.

Csakhogy ezek az urak nem passiójátékot játszanak. Egy gyalázatos akció ágensei ők. Behízelgő szavaik fülbemászó bogarakként lepik el az együgyűek agyát. Ők egy sajátságos kergemarha - kór terjesztői. Aki megfertőződik azt hiszi, hogy pont az a népfaj segít most rajta, amely kiüldözi hazájukból a palesztinokat, nőket, gyermekeket gyilkol a gázai övezetben és máris Magyarország tulajdonosának, sőt a világ urának képzeli magát, kerül amibe kerül.


Az átlagember többnyire nem talál szavakat, hogy "méltassa" ezeket a gyászmagya rokat. Egy költő ilyenkor könnyebb helyzetben van... Ezt bizonyítja Zas Lóránt egyik legfrissebb verse, amit ideplántálok.

A TŐKÉS MEG A PAP
Tőkést és Papp Lajost aposztrofálni
beszédeikből is lehet, számuk zsáknyi.
Előttük út van, ahonnan látni :
a lejtőn nem lehet megállni.
Ott a nádas, ott a berek :
Tel Avivba én elmegyek !
Itt a csillag, hol a csillag ?
Macesz szövi álmaikat.
Templom, oltár, harang, kvázi
szabad kérni, mórikálni.
Püspök, sebész, csodaszerek :
Jeruzsálem szép, és szeret!
A nagyvilágon e kívül számukra
nincsen hely. Akna visít, dörög a puska.
Izrael: papuska és mamuska.
De ott - velük - csak meghalni lehet.
Zas Lóránt
Mexikó, 2009. nov. 18
Hát persze jut is marad is valami tán' a prózaíróknak is...

Ámen.
Sz. Gy.