Keresés ebben a blogban

2009. november 20., péntek

A HomlokszeműMi tűrés tagadás, meg vagyok akadva Dr. Papp Lajossal. Megütközéseimet sohasem rejtettem véka alá, sőt számot adtam róluk itt - ott.

Írásaimból a rosszalláson kivül a kiváncsiság, sőt az álmélkodás is kitetszik a derék sebész maskarái miatt. Tőle nem kérdezhettem, megjelenése mit szimbolizál. Még szerencse, hogy szeretek olvasgatni, nem utolsó sorban a "vak-tyúk effektus" miatt...

Mostanában Várkonyi Nándor "Sziriat oszlopai" c. könyvét olvasgatom. [A szerző régész - iró, valójában polihisztor és hogy nem akárki, bárki láthatja ha nevét beüti a Gooogle-ba.]


A könyvet többször elolvastam már. Benne mindíg új részleteket fedezek fel. Ezúttal a 495 oldalon bukkantam a "szemre". Jelesül a homlokszemű mitikus alakokról van szó, eképpen.

"Tudott dolog, hogy az ember szívesen ölti fel az efféle képességek jelvényeit, pótlékait, 'ha az eredetinek híjával van'. [...] Ez a gyökere a világszerte dívó lárvakultusznak, s ilyen lárvának, pótjelvénynek foghatjuk fel például a királyi korona ősét, a szalaggal homlokra erősített diadémot, amelynek legáltalánosabb formája a gomb, vagy gömbalak. ... [A szalag] Sokféle díszt nyerhet ... de mindíg mindenütt rangjelző, a tömegek fölé emeltség, a vezéri hivatás, a kiválóság jelvénye."

Már csak azt nem tudom, hogy Papp Lajos e jelvényeket honnan vette, miért aggatja magára, miért parádézik velük? Esetleg Orbán adományozta neki?

Ha egy régészeti leletről lenne szó, nem akadnék fenn a dolgon. Sajnos egy potenciálisan veszélyes pojácáról van szó. Emlékezzünk csak! Hogyan indokolta, miért dobja el a sebészkést? Hogyan meakulpázott állítólagos "bűnei", a műtéti kockázat körébe tartozó, neki fel nem róható, halálese tek miatt.

Nos, nem mondott igazat! Mára nyilvánvalóvá lett, hogy sokkal jobban smakkol neki [pl.] a ráckevei templomban mórikálni, mint a sebészi maszk alatt izzadni. Az a paradox, hogy Papp Lajos voltaképp akkor húzott maszkot, mikor hivatásának maszkja alól kibújt.

Orbán csapatában menetel, de hová tart ez a színtársulat?

[Most pl. Orbán Moszkvába készül - pártkongresszusra... A legutóbbi választásokon mintegy 80 százalékos győzelmet aratott Egységes Oroszország Párt - Vladimir Putyin pártjának - kongresszusára. Azt eddig is tudtam, hogy Orbán képén nincs bőr. Az hogy most odapofátlankodik úgyszólván természetes - neki. Már csak arra vagyok kiváncsi, hogy a Fideszt, mint "testvérpártot" fogják üdvözölni? Megy a Likud is?

No' erről holnap szándékozom bővebben (!) megemlékezni.]

Végezetül annyit. Díszmagyarok! A történelem hamarost' gyászmagyaro
kat csinál belőletek! Megérdemlitek!

Sz. Gy.