Keresés ebben a blogban

2010. április 27., kedd

Újbeszél, duplagondol - Orbán 2010

Egyáltalán nem szükségeltetik betegesen túlfűtött fantázia ahoz, hogy Orbánról épp Orwell jusson az ember eszébe.

Az író "1984" c. könyvében az emberi gondolkodás manipulálását minősíti a hatalom-gyakorlás legfontosabb eszközének és emiatt bőven foglalkozik vele. A "Nagy Testvér" birodalmának hivatalos nyelve az újbeszél, amely "
az egyetlen nyelv a világon, amelynek a szótára évről évre vékonyabb? ... Minden évben kevesebb a szó, és a gondolkodás területe mindig kisebb valamivel."

Figyeljék csak meg, Orbán politikai beszédeiben - különös tekintettel a választási beszédekre - legfeljebb ha kétszáz kifejezés fordul elő és ezek döntő többsége frázis, semmiféle konkrét jelentés-tartalommal nem bír.

Idézzük őt, miket mondott a választásokkal a választókkal kapcsolatban. "2010-ben ... az egységet, a biztonságot választották. Magyarország polgárai magukra, saját életükre, jövőjükre, Magyarország jövőjére adtak le szavazatot, és győztek, 'legyőzték a reménytelenséget'. Megmutatták, hogy Magyarország egységes, van benne erő, nagy dolgokra képes, munkát, rendet és biztonságot akar, Magyarország polgárai megmutatták a világnak, hogy ismét jó magyarnak lenni Magyarország felemelt fejjel tért vissza a történelem főutcájára. Meg kell mutatni magunknak és a világnak, hogy nem egyszerű fellángolás történt, hanem elszánt, kitartó akarat vezérelte a választókat."

Az ilyen beszédre "óbeszélül" azt mondjuk, csupa lózung.

A szavazófülke ostobaságot generáló áporodott levegőjében a polgár ugyanolyan primitív módon gondolkodik, ahogy Orbán beszél hozzá.

Legtöbbjüknek biztos eszébe jutott az adó. Orbán "a
tavalyi év végén még 'egyszeri, nagy arányú' adócsökkentést ígért 2010-re".

Még azt is hozzátette "minél nagyobb bajban van az Ország, annál inkább adót kell csökkenteni."

Hülye ez az ember? Áh dehogy! Pofátlanul másokat néz hülyének.

Aztán az idétlen viccek! A felcsúti hangulatképek!

Részlet egy interjúból. "Van-e olyan a Fidesz csomagjában, amit nehéz lesz megemészteni? ... Lesznek ilyen fogások is, de mint minden nehezen emészthető ételnél, a párolás a fontos, vagyis először meg kell puhítani a dolgokat. Ezt a politikában ... úgy csinálják, hogy beszélnek róla."

Aztán a melldöngetés. Nekünk nem fölöttesünk, tehát nem parancsol se az EU, se az IMF. De a beszéd fonala gombolyodik tovább. Kér e Magyarország lazítást a költségvetési hiány százalékos mértékén? Erre nincs válasz. Ehelyett arról beszél, ő nulla (!) százalékos hiányt akar (!), mert ez a dolgok rendje. De hogy képzeli? Rejtély.

No meg a közbiztonság! A tyúktolvajokat megint a rendőrök kergetik, nem a községi jegyzők. Éljen. Ez tyúkászás fog menni, főleg ha a kipróbált, megbízható (!) Pintér doktor lesz megint a belügyminiszter.

Ennek fejében ráncba szedi a fegyveres civil szolgálatokat. Ez is menni fog mint a karikacsapás. Pintér - Mr. Security - máris átpasszolta cégeit valakiknek. Most ő lesz a securityk réme, Orbán ostora. Hát persze. Minden világos.

Ennek a rendőrattaknak még egy hozadéka lesz. Felszámolják a törvénytelen "félkatonai" szervezeteket. Nyilván a Magyar Gárdára céloz. De hát mitől félkatonai ez a színtársulat? Ha a harci értéket ki akarnánk fejezni, a számláló jóval nagyobb lenne mint kettő, mondjuk nyolc...

Lelki szemeimmel már - már látni vélem, hogy János gazda kertje végében a tolvaj cigányokat leső nemzeti gárdista vállát megveregeti az orbánrendőr: "hé faszikám, hazamehetsz, mától itt én szolgálok és védek, én vigyázom a tyúkok nyugalmát!"

Most jövök rá lelki szemeim előtt délibáb villózik. Mikor, hol, hány órát töltöttek a gárdisták a falusi kertek végibe? Hány cigányt fogtak? Himzett hófehér ingben lehet egyáltalán tyúkokat, őrizni? De hagyjuk! Majd a Viktor!

Ám nem csak erről, tulajdonképp nem is erről van szó.

Hírlik, soha nem látott hatalom koncentráció készül. Összevonják a rendőrséget, vámőrséget és a határőrséget. Újból feláll az adórendőrség. Mindezt hideg fejjel és főleg tiszta kézzel fogja igazgatni a magyar Dzerzsinszkij, alias Pintér Sándor. [Simicskát még nem látom a táblán. Majdcsak feltünik ő is...]

Vajon mire ez a nagy gyürkőzés? Orbán az "adókerülők" elleni hatékonyabb fellépésről beszél. Ezt lehet. Ha viszont csak lafatyol az adócsökkentésről, de "meghajtja" a szürke zónát [a feketét nem fogja, mert nem tudja, nem tudta az első menetben sem, most sem fogja tudni], ennek egy kézzelfogható eredménye lesz: meredeken emelkedik a vállalkozói csődök száma.

Ezzel a kétharmaddal kapcsolatban [megint] van egy jó kis testhezálló összeesküvés elméletem, ami így szól.

A háttérhatalom egyetértése nélkül a Fidesz nem lehetne kétharmados.

A kétharmadra három nyomós okból van szükség. Az egyik: az adóprés megcsavarása, a nemzetközi adósságszolgálati teljesitmény növelése,- a másik: az izraeli betelepülés vélt vagy valós akadályainak elhárítása,- a harmadik: a nyolc éve "nélkülöző" pretoriánus gárda jóllakatása [Ez utóbbi a jutalom az előző kettőért. A nyomtató lónak adandó engedmény: nem kötik be a száját...]

Ebben az egészben nem Orbán önteltsége a legíjesztőbb, hanem a "hivők" viselkedése.

Orwell szerint "ha az ember ... párthű - újbeszélül: 'jógondolos' - minden körülmények között tudni fogja, anélkül hogy töprengene rajta, mi a helyes nézet vagy az óhajtott érzelem." Nos Orbánt szemmelláthatóan ilyen "jógondolos" hívek ricsajozzák körül. Ők nem meditálnak a pufogó frázisok értelmén.

Fő a párthűség, a pártfegyelem.

"Fáradhatatlan rugalmasságra van szükség a tények kezelésében. A kulcsszó itt a feketefehér. Mint oly sok újbeszél szónak, ennek is két, egymásnak ellentmondó jelentése van. Ellenfélre alkalmazva azt jelenti, hogy az illető szemérmetlenül, a nyilvánvaló tényeknek ellentmondva azt állítja, hogy a fekete fehér. Párttagra alkalmazva azonban azt jelenti, hogy az illető lojálisan hajlandó a feketéről az állítani, hogy fehér, ha a pártfegyelem ezt kívánja."

Továbbá.

"Jelenti azt a képességet is, hogy az ember elhiggye, hogy a fekete fehér, sőt tudja, hogy a fekete fehér, s elfelejtse, hogy valaha bárki is az ellenkezőjét hitte. Ez megköveteli a múlt folytonos változtatását, ezt pedig az a gondolkodásmód teszi lehetővé, amely lényegében minden egyebet is magába foglal s amelynek újbeszélül duplagondol a neve."

Végezetül.

A lezser, mondhatni léha, orbáni frazeológia és a rideg valóságnak engedő kényszercselekvések között olyan mély szakadék tátong, hogy amidőn majd a birkatermészetű istenadta nép ismét rájön hogy megint átverték számára már csak annak mérlegelése marad, hogy az őszödi, vagy a felcsúti átverés volt e az igazi nagy átverés (?).

Orbánt azért lesz nehéz majd szaván fogni, mert "újbeszélül" fejezi ki magát, azaz semmi megfoghatót nem mond, Azaz, mégis mondott valamit: vért pisál majd, akinek magyar földre fáj a foga! Hát a "testvéri" Likudnak biztos fáj, sőt talán már meg is vettek bennünket, hacsak Peresz nem füllentett, amikor ezt kijelentette. Ismerjük az első Orbán kormányzás idején a zsebszerződések elleni Orbán - attakot is. Sok luxus terepjáró, aztán - semmi.

De most a Magosz gyűlésen sokan hallották, mit ígért. Ezt be lehet vasalni rajta.

Figyelünk.

Sz. Gy.