Keresés ebben a blogban

2008. augusztus 15., péntek

Jammerolás.


Ekként hörög a "Human Rights Watch" [nemzetközi jogvédő szervezet a grúziai sajnálatos események [GSE] kapcsán.

"Fürtös bombákat is bevetett az orosz légierő az elmúlt napokban a Grúziában végrehajtott légitámadásai során ... A fürtös bombák azért veszélyesek, mert több apró bombából állnak, amelyek nem mindegyike robban fel becsapódáskor. Így viszont egy-egy konfliktus után hónapokig vagy akár évekig veszélyt jelentenek az emberekre. Alkalmazásukat az államok többsége tiltja - mondta Marc Garlasco, a HRW katonai szakértője.

Példáúl Amerika is tiltja - más államoknak...
Az emberi jogi szervezet a bombázások túlélőinek, orvosoknak és katonáknak a beszámolóira alapozta állítását, és azt közölte, videofelvétellel is rendelkezik az egyik szóban forgó akcióról. Anatolij Novogicin vezérezredes tagadta a fürtös bombák beveztését. "Soha nem használunk fürtös bombákat. Nincs szükség erre" - mondta." [origo] 2008.08.15

Ha az olvasó nem lusta és elugrik a szervezet
http://www.hrw.org/ c. Honlapjára láthat is egy döglött [...] szivart, ami felőlem akár fürtös bomba is lehet. Aztán eszembe jutottak a budapesti lakónegyedekre (!) ledobott sokmázsás amerikai bombák és azt mondtam, ezek az izék tényleg veszélyesek, akár vannak fürtjeik, akár nincsenek.

Ezután a kánikulától [is] zilált elmémbe valahogy beugrott és benne ragadt a helyzethez nem illő, azaz illetlen kifejezés a "jammerolás".

El is szégyelltem magam. Ez a szégyenérzés nyomasztott mindaddig, amig a Neten, a jogvédő szervezet utáni [igen rövid] keresgélés után, rá nem bukkantam az általam zsigerből utált HVG egy korábbi kommentárjára.

[Azért utálom őket, mert 1992-ben mint ujdonsült főügyész egy büntetőjogi szimpozionon azt mertem hozzászólni, hogy az "Igazságtételt", vagyis az '56 miatti törvénytelen megtorlások kivizsgálását, helyeslem. Emiatt a legaljasabb támadást kellett tőlük elviselnem, ami életem folyamán valaha is ért.]

Nos, így jammerolt a HVG 2008. január 31-én.

"Nincsnek következmények! Human Rights Watch: Nyugaton elnézőek a diktátorokkal!

A Human Rights Watch (HRW) elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezet szerint részben a nyugati demokráciák elnéző magatartása okolható azért, hogy a világ több országában zsarnoki vezetők megsértik az emberi jogokat."
Először azt hittem, hogy a dislexiás Bushról lesz szó, de nem!

"Az önkényuralmi rendszerek jogsértéseinek nincsenek nemzetközi következményeik. Ez jelentős részben annak tudható be, hogy az Egyesült Államok, továbbá az európai és más földrészek megállapodott demokráciái "elfogadják" az érintett államok azon érvelését, hogy a választások megrendezése demokratikussá teszi őket - tartalmazza a New York-i székhelyű szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott világjelentése.

A jogvédő csoport úgy látja: a nyugati demokráciák elnéző magatartása, az, hogy nem szólítják fel a jogsértőket állampolgáraik jogainak, valamint a valódi demokrácia egyéb elemeinek tiszteletben tartására, mindenhol veszélyezteti az emberi jogokat.

Kenneth Roth, a HRW igazgatója 'Despoták demokrata álarcban' című tanulmányában mindenesetre reménykeltőnek nevezi azt, hogy a diktátorok, ha színlelt módon is, de mindinkább a demokrácia kellékeivel igyekeznek biztosítani legitimitásukat.

A szervezet a 'demokráciájukat' legsúlyosabb mértékben megsértő államok között említi Kenyát, Pakisztánt, Jordániát, Nigériát, valamint Oroszországot és Thaiföldet. A további jogsértők között szerepel Kína, Kolumbia, Kongó, Etiópia, Irán, Észak-Korea, Szaúd-Arábia és Líbia.

A HRW szerint 2007-ben az emberi jogokat az Egyesült Államokban, Francia országban és Nagy-Britanniában is megsértették a terrorellenes küzdelem jegyében. Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő látatlanban annyit fűzött a jelentéshez: 'kétség sem férhet hozzá, hogy az Egyesült Államok a demokrácia előmozdítását pártolja.'

Tetszenek látni, érteni, szagolni (!?) ezt az egetverő pimaszságot?

Én mindezt megtettem és emiatt döntöttem úgy, hogy utánanézek, mi is "jammerolás" [aktuális judapesti] jelentése. Kincset leltem! Rátaláltam Kertész Péter író, újságíró blogjára és ott egy egész szófüzért találtam, amit az író - ujságíró úr Mikola fejére tett, mert (az egyébként általam is utált) volt fideszes egészségügyi miniszter kritizálta Gyilkos Ágnes egészségügyi politikáját. A blogíró úr, miután agyagba döngöli és betapossa Mikolát, annak álláspontját ekként méltatja: "ami azon túl, hogy szuper jammerolás és 'pénecolás', úgy baromság, ahogy van." Nos tanultam valamit. A jammerolás etimológiai vonatkozásaival nagyjából tisztában voltamm, eredetileg is. Tudtam azt is, mi a baromság. Ám a "pénecolás" új volt nekem. E kifejezés alighanem a talmudi gyülölet okádékának egyik alkotó eleme.

Ezután egyből sorbarendeződtek fejemben a gondolatok.

Egy olyan bizottság, amely ennyire otromba módon alkalmaz kétféle mértéket, azaz hamis mérleget, semmivel sem különb azoknál a kufároknál akiket Jézus, kötélből ostort fonván, kihajtott a templomból.

Ergo: egy ilyen jelentés "azon túl, hogy szuper jammerolás és pénecolás, úgy baromság, ahogy van."
Sz. Gy.