Keresés ebben a blogban

2010. november 8., hétfő

Országimázs. A "Hajnaltáj" sokkoló műsora.




Hajnaltájt gyakran korábban ébredek a kelleténél. Ilyenkor már csak a Klubrádión, vagy az MR1 Kossuth Rádió korai hírműsorán a "Hajnaltájon" tudok visszaaludni. Persze nem mindíg. Ma sem sikerült...

A reggeli rádiózástól azt várná az ember, hogy okosabb vagy vídámabb lesz tőle, mire kikecmereg az ágyból. Hát ma ez se' sikerült. Lássuk, mit rögzített álmos agyam a fülhallgatón keresztül.

Egy falu jegyzőjéről beszéltek aki súlyos bírsággal fenyegette egy öregasszony cca. harmincezer forintos nyudíját, mert szerinte a vén szipirtyó "jogellenesen" etette a kutyáját - az utcán. A nyanyát még nem kerítette be se a kincstár, se a lakásmaffia, így saját házában él. Feltünt, hogy saját kutyáját miért az utcán eteti, miért nem a saját udvarán. A jegyzőnek nem tünt fel, sem ez - sem más. Nem így a riporternek. Kiderült, hogy a falu főutcáján gyakran átgördülnek személygépkocsik, lassítanak aztán potty (!) kiesik egy - egy kutya, a gazdi pedig gázt ad és odébb áll... A kutyák kitétele amúgy szabálysértés. Nos az öreglány megszánta a szerencsétleneket. (A kutya néha napokig nem mozdul onnan ahová kitették, várja szegény a szemét gazdáját. Közben kiszárad, kiéhezik.) Nos a néni ki kicsoszogott kis lábaskájával hogy szűköske vacsoráját megossza egy egy nála is elesettebb élőlénnyel. A (barom) jegyző azt "vélelmezte" (praesumptio juris), hogy a kutya a nénié. Ergo az ódium is az övé. Az utcai etetés ugyanis "jogellenes". A riporter nem volt rest. Kikurkászta, hogy a gazdátlan (kóbor) kutyák a szellemileg impotens jegyző kompetenciájába tartoznak. Az ő kutya kötelessége a kóbor ebek befogásáról és elhelyezéséről gondoskodni. Ha így haladunk, társadalmunk csupa ilyen kutyagazdiból és jegyzőből fog állni, mert a nyugdíjas szamaritánusok kihalnak. Az lesz ám a kutyavilág.

Más.

Az egri borvidék szőlősgazdái panaszkodnak. Szervezett bűnbandák garázdálkodnak a szőlőkben. Kivágják, kihuzzák, ellopják a lugasoszlopokat, a karókat, sőt a szőlőtőkéket (!) is. A bűnmegelőzési, felderítési eredményesség nulla! Lám, ennyit jelent a Pintér-duma. Eloszlott, mint a picsafüst, akarom mondani pipafüst. A híradásból kiderül, hogy a fatolvajok utánfutós személygépkocsikkal furikáznak, amelyek különös ismertető jele, hogy nincs rajtuk rendszám (mint Gergényi verőlegényein). Ez a fogyatékosság feltünik a mezőőröknek, de hiába! Fegyverükből csak riasztó lövést adhatnak. Attól már a varjú se rebben, nemhogy a fatolvaj. Az egykori csőszöknek szabadott a tolvajt legalább sóval seggbelőni. Ebben a helyzetben viszont, költségkimélés okából, sokkal célszerűbb lenne madáríjesztőket felállitani, Az is ér annyit, mint a mezö őr, azaz semmit.És a rendőrség, Pintér "pusztázói", ugyan mivel múlatják az időt? Hát annyi szent, hogy nem "pásztázzák" a terepet. Következésképp nem fogtak egy szem fatolvajt sem. Pedig beh' tudnak leskelődni - amúgy. A debreceni Rádió MAX szinte percenként bemondja, hol lapulnak a traffipaxososok. De ez még semmi! Történelmileg úgy alakult, hogy lejárt a forgalmi engedélyem érvényességi ideje. (A fene figyelte...) A főutcán hajtva hallottam a "nínót". Udvariasan lehúzódtam, hadd menjen. De nem ment, elém kanyarodott és máris lemeszeltek. A sanda - jandák észrevették, hogy rendszámtáb lámon a pici pöcsét már nem gilt. Természetesen nyomban elvették tőlem a forgalmi engedélyt.
De - kérdem én - miért nem leskelődnek a szőlöskertek tájékán is. Vagy nem tünne fel nekik a szőlőbe üresen behajtó és onnan fával megrakottan kihajtó gépkocsikaraván? Persze minden relatív, az éleslátás is. Most jön a szigorítás. Nem kapcsoltam be az övet - százezer. És a fatolvajok?

Más.

Az UHT tejek témája. [Az UHT rövidítés az “Ultra High Temperature” kifejezésből származik. Angolul a tartós tejet “Long Life Milk”-nek, azaz „hosszú életű tejnek” nevezik. Magyarországon 1975 óta gyártanak és forgalmaznak tartós tejet. Az egész világon ismerik, mivel ún. „kényelmi” (convenience) élelmiszernek számít, mert szobahőmérsékleten is eltartható három hónapig friss marad. Sokan az íze miatt is kedvelik. A pasztőrözött tejnél egészségesebb, mert magasabb hőmérsékleten fertőtlenítik, emellett könnyebben emészthető.] Ma hajnalban azonban más értelmezést kapott a fogalom. Röviden arról van szó, hogy külföldről nagy mennyiségben hoznak be olyan tejet amelyet a szupermarketek olcsóbban árúsítanak mint amibe a hazai tej előállítása kerül. Tipikus dömping-akcióról van szó [Dömping: áruknak tömeges piacra vitele a világpiaci árnál olcsóbban. A tőkés világ konkurrenciaharcának egyik fegyvere.] A folytatás is előre látható. Egy állatfaj kihal magyarországon, a tehén. Tönkremennek a tehéntartók. Az import tej ára pedig úgy viselkedik majd, mint a gáz és az olajár. Ha jól emlészem a francia tejtermelők, nem is olyan régen, blokád alá vették az utakat és felborogatták az import tejet szállító kamionokat. Nekik lehetett?

Más.

Gabonaválság. Az idén kevés gabona termett. Magasra szökik a gabonaár. Emiatt valaki jól-, más pórul jár. A mesében azt halljuk, hogy a szorgalmas hangya jár jól, a könnyelmű tücsök pedig rosszul. A (rothadó) kapitalizmusban ez is fordítva szuperál. A hangyák leszerződtek a termésre a gabona nagykereskedőkkel, az akkor alacsony piaci áron. Most a gabonaspekuláns szélesre tárja a magtárajtót és betessékeli az olcsóra szerződött gabonát. Hogy a gazdának a költségei a rendkivűli időjárás, az "árváltozások" miatt megnövekedtek és az önköltség hellyel - közzel magasabb, mint a szerződésileg kikötött ár, egy csöppet sem érdekli a gabonakereskedőket. Ragaszkodnak a szerződéshez. Tehetik, hisz a "pacta sunt servanda" (a szerződéseket be kell tartani) elve ősi római jogelv. Innen már minden sima. A kereskedő tájékozódik a tőzsdei árakról és már csinálja is a kötéseket. "Tisztes polgári haszna" akár száz százalékos is lehet. E százalékokban persze bennefoglaltatik a termelő vére - verejtéke, szétfoszló reménye és persze a ráfizetés...
A nagy civilizációk jobbára azért buktak el, mert önző élősdiségükben elpusztitották maguk körül a természeti és humán termelőerőket. A kapitalizmus globális. A "fenn nem tartható növekedés" tébolyában az egész földgolyón pusztítja az emberi létezés feltételeit. Így a föld a patkányok bolygója lesz. Rajtuk uralkodik majd az eljövendő zsidókirály?


Más.

Orbán betlit mondott (talán most először, de biztos nem utoljára): az év végéig lesznek tarthatók a gázárak. (Megjósoltam, ismét megjósolom, Orbánt sokkal jobban fogják utálni mint Gyurcsányt és nem is kell hozzá sok idő.) Hát persze, hogy nem lesznek tarthatók a gázárak! Mert mit csinál Orbán? Elment vigéckedni Bakuba. Írtam erről. Aztán meghívást kapott Moszkvába egyenesen Putyintól. Vajon miért? Mindenesetre baszott elmenni (bocs). Kínába ment. Ennek meg kellett történnie. De így? Ilyen sorrendben? Ilyen felcsúti módon? Kína hatalmasabb, de az oroszok vannak közelebb. Kína olaj és gáz importőr, Oroszország pedig olaj és gáz exportőr. Kuncsaftjai közé tartozik Kína is. Igaz, hogy A két gigász stratégiai szövetségesek (BRIC csoport), de a befolyási övezetek kialakítása során vetélytársak. Aztán van egy másik gubanc is. Kína óriási dollártartalékokat halmozott fel. Hírlik, hogy a Wall Street a dollár "bedöntését" fontolgatja. Ha ez bekövetkezik, a kínaiak a sok dollárral kitörölhetik a seggüket (bocs). Ehhez ugyan elég sokan vannak, de mégis...

Szóval...


Így mentem ma a dolgozóba. Hát' nem voltam topon. Csodálkoznak rajta?


Sz. Gy.

4 megjegyzés:

nyugger írta...

„Így mentem ma a dolgozóba. Hát' nem voltam topon.”

Elkövetted ezt a bejegyzést, a jovonk.info-ra is felkerült egy tanulmányod az olajfákról…
Hááát’’’
… az én nyakam is majd kitörik, mikor csodálom a felettem köröző sasokat, miközben az ő komputerük is állandóan hápog: Low altitude…Low altitude… Extremely Low Altitude

Névtelen írta...

Ne kerteljünk - Németh László-i évek jönnek

Bűn, Iszony és Gyász - Irgalom nélkül.

Az eget karcoló gépek – Kocsik szeptemberben –

Már az Emberi színjáték végső felvonását hírdetik.

A gyufa már ott serceg Égető ESZTER kezében.

Csorba Tibor

Névtelen írta...

A néhai Kossut rádiót átvette a cionmédia!
Komolyan mondom, hogy gyalázat amit a fidesz hatalomrakerülése óta művelnek ott!
Persze, a hétfői zsidó-eju szerződéssel minden a helyére került...

Névtelen írta...

A zsidesz tudja, hogy mi kell a fősodratú médiába!