Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 14., kedd

Nemzetiszín csontváz tulipános ládában. A makói fürdő sikertörténete.




Akár mottó is lehetne a Délmagyar 2009.11.27-i tudósítása. E szerint hungarikummá válhat a makói élményfürdő. Ha mindent jól csinálnak, akkor 3–4 éven belül akár évi 6–800 ezer vendéget is fogad majd.

Tehát - ha mindent jól csinálnak. De lehet mindent jól csinálni?


A témához tartozik, hogy ekkor már rogyadozott a Makóval szinte összenőtt Makovecz Imre cége a Makona. Aztán meg is szünt, adta hírül 2010. január 26-án Híradó Online. A híres építész szerint a cég vesztét az okozta, hogy a leszámlázott, de ki nem fizetett követelések után is be kellett fizetnie az adót. Az 1982-ben alapított vállalkozás így lehetetlen gazdasági helyzetbe került. Makovecz Imre elmondta: a cég felélte utolsó tartalékait is. A Makona utolsó nagy munkája egyébként a Makón épített Wellness center.


Persze, így is lehet mondani, de így van e valójában? Tudjuk, Makó messze van Jeruzsálemtől, de Makóhoz csak az kerülhet ilyen közel, aki Jeruzsálemhez is közel van. Vagy nem? Mennyit számlázott a híres mester Makónak? Makó is adósa maradt?

Mindenesetre a Wellnes center építkezés megíndult. Jól indult, mint ahogy a dolgok többnyire jól indulnak. A Duna TV 2010.03.16-án adta hírül, hogy új irányt vett Makó, ugyanis sor került az új termálfürdő komplexum alapkőletételére. Makó polgármes tere, Dr. Buzás Péter kiemelte: azon túl, hogy Makó híres a hagymájáról, büszkék arra is, hogy Európa ezüstérmes virágos városa, de úgy véli, új kitörési pont kell - ez lehet a termálfürdő. Kiemelte azt is, hogy az épületet Makovecz Imre tervezte, aki Makón már több épületet is megálmodott - ilyen például a Hagyma ház, a könyvtár vagy a helyi gimnázium épülete is.



De megint közbeszólt a pénz, az az átkozott pénz!



2009.04.22-én ár azt írja a Délmagyar, hidegzuhanyként érte a makói önkormány zatot, hogy az új fürdő megépítésére beadott három kivitelezői ajánlat közül a legolcsóbb is 4,9 milliárd forintról szólt. [Az alapkő letételénél még nem tudták, mibe kóstál a dolog?] A város 3,2 milliárdot szánt erre a munkára, a megnyert támogatással és a kötvénykibocsátásból származó pénzzel együtt.



E tömör kis mondatocskából mindenesetre kiderül, hogy az aranykupolás fürdőre az önkormányzatnak voltaképp nem volt pénze... Persze "megnyert támogatással" lehet hozomra is építeni. Ha lehet. A tudósításból kiderül az is, hogy megegyeztek a Makovecz-irodával, milyen legyen a terv végleges változata. A részletes áttervezés folytán, a fürdő 2500 négyzetméterrel kisebb és 1,4 milliárd forinttal olcsóbb lesz. De ami a tervben megmarad, azt olyan színvonalon akarják megépíteni, ahogyan az eddigi Makovecz-épületeket. A városházán úgy számolnak, így meglesz a beruházás 3,2–3,5 milliárdból. Május második felében indítják az új közbeszerzési eljárást, júniusban eredményt hirdetnek, és így szeptember– októberben kezdődhet az építkezés. Ez azt is jelenti, hogy a fürdő nyáron már zavartalanul üzemelhet.



Tehát új terv, új költségvetés, új közbeszerzés és hajrá tovább a kipróbált makoveczi úton. Ebből a mondatból a "közbeszerzés" lesz a kulcsszó. A közbeszerzés, amely kúrva gyenge oldala a magyar népléleknek. Nem bírjuk megszokni az istennek se! Mert lám mi történt Makón is!?

A tervek szerint jövő nyáron nyílik meg a három és fél milliárd forintból épülő makói élményfürdő, írja a Magyar Nemzet Online 2010. szeptember 12-i tudósításában. A beruházó az önkormányzat tulajdonában (!) lévő Makói Fürdőfejlesztő Kft. A cég 1,5 milliárd forint uniós támogatást nyert a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynök ségtől (DARFÜ). A fennmaradó 2 milliárd forint lenne az önerő, amelyet az önkormány zat kötvénykibocsátással teremt elő, és kamatmentes (!?) tagi kölcsönként bocsátja a Kft. rendelkezésére. A tulajdonosi kölcsönt 20 év alatt kell visszafizetni. Lám így fest egy makói "közbeszerzés"...

A pénzügyi megtérülési számításokat tehát úgy készítették el, hogy nem számoltak a hitel kamatával. Emiatt ez a pénzügyi terv nem felel meg az Európai Uniós elvárásoknak – mondta el a HírTV-nek valaki. Így várható, hogy az ügyet felül fogja vizsgálni a regionális fejlesztési ügynökség, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, és egészen addig, amíg ez a felülvizsgálat nem megy végbe, valószínűleg kifizetni sem fognak uniós támogatást. Ez a probléma odáig vezethet, hogy az építkezés is leállhat – tette hozzá a nyilatkozó gazdasági szakértő.

Az MNO cikkből az is kiderül, hogy a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség legutóbb szeptember 7-én levélben figyelmeztette a Fürdőfejlesztő Kft.-t, hogy a kamatmentes tagi kölcsön az uniós szabályozás szerint jogellenes támogatásnak minősül, mert kedvezményezettje jogosulatlan gazdasági előnyre tesz szert vele. Az önkormányzat az uniós jog mellett a makói képviselőtestület határozatát is megsértette (!), amely előírta a kamatfizetési kötelezettséget (!). Politikai nyomásra (...) született a döntés, hogy a pályázatot támogatásban kell részesíteni – mondta el egy másik úr.

Már spekulálgatnak azon is, mibe kóstálhat a makóiaknak (!) a makói polgármester nagyvonalúsága. Olyasmiket lehet olvasni, hogy az előzetes számítások szerint a Makovecz Imre által tervezett fürdő 4-500 ezer vendéget vonzott volna (...) évente, és 600 millió forint bevételt hozott volna (...), ha a fürdőt egy önkormányzati tulajdonú cég üzemeltetné kamatmentes (!) önkormányzati juttatásból és EU juttatásból. A "kamatteher" viszont évi 300 millió forinttal növelné a költségeket ... a remélt (...) gazdasági előnyöket a kamatfizetési kötelezettség ellehetetlenítheti - a regionális fejlesztési ügynökség szerint.



Persze a reálisan számba vehető kár nem abban jelentkezik, hogy az aranykupo lásnak álmodott fürdő esetleg nem lesz (eléggé) nyereséges, hanem abban mibe kóstál, ha az építkezést valamiből (?) befejezik és a (gazdaságtalan) üzemeltetést valamiből (?) finanszírozzák,- vagy mindent leállítanak és hagyják az egészet a fenébe.


Manapság már nem csak arra figyelnek az emberek, hogy a közpénzt mire költik a sáfárok, hanem azt is: honnan veszik el.. Ez a fürdő vállalkozás évekre, ha nem évtizedekre megnyomoríthatja a makóiakat, mivel az adósságból megszorítás lesz előbb vagy utóbb. Szorítani pedig csak "az embereket", a tömeget, a végzet arra rendelt állatát lehet.


A badar reménykedéssel "indokolt" költekezés viszont károkozás, bűncsekemény, hűtlen kezelés. E büncselekményért felelősségre kell vonni a tetteseket (társtetteseket) a felbújtókat, a bűnsegédeket, vagyis az elkövetőket, továbbá a bűnkapcsolatban állókat, azaz az orgazdákat és mindenek fölött a bűnpártolókat, a politikai nyomásgyakorlókat.



Ami a sajtót illeti. Feltünő a tájékoztatás hézagossága. A nagyérdemű közönséget, különösen a makóiakat - gondolom - az érdekelné leginkább, hogy a kamatmentes kölcsönből mennyi lett kifizetve és kinek. Mit jelentett pl. a tervezőnek? Ráfizetést? Mentőövet?



Kezdődjék tehát a zsebek átvilágítása, amíg üvegszerűek nem lesznek!




Sz. Gy.





8 megjegyzés:

Arma Gedeon írta...

Említsünk meg még egy nevet: Vörös Imre. A fürdőfejlesztési szakértő úr furcsa módon mindig fel szokott bukkanni ott, ahol Makovecz fürdőt tervez. így volt ez például a sárospataki fürdőfelújításnál is, amit az önkormányzat szintén kötvénykibocsátásból finanszírozott, bár szerencsére nem ilyen gigantikus beruházás. Botrányt okozott Vörös 700 ezer forintos havi fizetése, amiért hetente néhány napot volt jelen a fürdőben, hiszen Sárvári otthonából ingázott Sárospatakra!!! Ezért egy év után a népharag nyomására lemondatták. Makovecz ott is felvette a gázsit a két látványosnak szánt díszbejáratra odarondított műanyag angyalszárnyakért. Makón is együtt aratták le a piacot, aztán odébbálltak, mire jön a csőd. De ott volt Vörös a szintén félbemaradt egerszalóki gigafürdőnél is, ha jól sejtem, Makovecz is járt arra, bár végül nem az ő stílusában épülget, vagy inkább működget félbehagyva.
Egy fürdúfejlesztési maffia...
Makovecz Steinerista-szabadkőműves-sátánista romboló álépítészete egy külön téma, amit zseniálisan csomagolt be a "nemzeti építészzseni" PR-jába, a teljes magyar nyelvterületet meghülyítve.

Szeszák Gyula írta...

Arma Gedeon!
Walter Schellenberg emlékíratait lapozgatva a következő bejegyzésre bukkantam. "A belföldi hírszolgálat szerint Hess az antropozófus Rudolf Steiner titkos támogatója és követője volt." Jellemző...
Sz. Gy.

Arma Gedeon írta...

Nagyon érdekes szál az antropozófia és főleg anyamozgalma, a teozófia (Blavatsky) és a körülötte tenyésző okkult reneszánsz szellemi hatása a bolsevizmus, a nácizmus és az USA területén székhelyét fenntartó "kamatizmus" totalitárius rendszereire, melyek közül a harmadik a legveszedelmesebb, mert máig uralkodik az egész világ felett. Meglepő, hogy pl. a szvasztikát, mint a teozófusok által előkotort és bizonyos körökben divatba hozott jelképet MINDHÁROM rezsim használta. A bolsevikok például szibériai katonai egységek (mongol nemzetiségű katonák) egyenruháján és szibériában kibocsátott helyi pénzeken, az USA pedig a légierő egyes repülőgépein a második világháború teljes időtartama alatt! (a csendes-óceáni hadszíntéren)
De a "náci" karlendítés újkori használata is megelőzi Hitlert, először az USA ÁLLAMI ISKOLÁIBAN vezették be a 19. század végén SZOCIALISTA politikus kezdeményezésére (Bellamy), méghozzá a tanítási nap kezdetén az iskolások által a nemzeti zászlóra tett eskü közben. (Slota jól lemaradt...) A világot uraló uzsoraelit régóta kísérletezett a totalitárius-militarista elemekkel, jelképekkel és nem minden ott került végső kifejlesztésre, ahol először próbálkoztak.
A Blavatsky-Steiner vonulat mindennek az okkultista háttere és Makovecz tulajdonképpen nyíltan kérkedik steinerista mjvoltával.

Szeszák Gyula írta...

A.G.!
Fontos összefüggést fedeztél fel! (Lehet, nem vetted észre?) Arról van szó, hogy az általad felsorolt, a teozófiából kisarjadt (?) három irány: a bolsevizmus, a nácizmus és a "kamatizmus" alkotják az IGAZI SZENTHÁROMSÁGOT (?).Figyelemre méltó csokor, szentigaz.
Lám, hová jutottunk a makói hagymától...
Gy.

Arma Gedeon írta...

Akkor kanyarodjunk vissza a makói hagymához Steinertől!
Az emerirtó és -nyúzó rezsimeket okkult irányból inspiráló mozgalom egyik ágának gurujaként Steiner megépjtette mozgalma Központi Szentélyeként a Goetheaneumot, amit Goethe koponyájáról formázott. Főleg második kiadásában, a betonváltozatban egy kimondottan brutális, embertelen, sátáni betonszörny.
http://en.wikipedia.org/wiki/Goetheanum

Makovecz több épületén utánozza a koponyaformájú kupolákat, a (szintén pénzügyi katasztrófát hozó...) szigetvári Vigadó mellett nem utolsósorban a makói fürdőn is felbukkan. De más épületeiben, kimondottan templomaiban is jellemző, hogy az emberek egy nagy csontváz, mondjuk cethal gyomrában vesznek részt mondjuk istentiszteleten, ilyen hatást kelt az épület, nem véletlenül. Gonosz, sátáni hátsó szándékok.
Makovecz hangoztatja hogy programszerűen művel antropomorf építészetet, de művei gyakran zoomorfok, a makói Hagymaház (színház) például egy szárnyait fenyegetően bontogató, agresszív támadó rovar, amely készül felfalni az utcai járókelőket:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hagymah%C3%A1z

Sárospataki "Árpád Vezér Gimnáziuma pedig a jó öreg szabadkőműves fétist, a baglyot formázza elölnézetből. Pokoli, sátáni képek, sugallatok, amikkel szereti főleg az Isten Házát, vagy a honfoglaló fejedelmet, vagy más "szent" dolgokat meggyalázni. Sötét, gonosz erőknek dolgozik.
Kicsit jrtam róla korábban:

http://olajcsucs.blogspot.com/2009/10/nem-mind-arany-ami-fenylik-makovecz.html

Névtelen írta...

A.G.!

Megnéztem a hozzászólásodban feltüntetett linkeket. Bobkó Csaba 2009.10.07-i blog-tanulmányára akarok külön reflektálni.

Azok a "bravúros megoldások", amelyekkel Makovecz formálja az anyagot a teret és a józan észt, "egyediségük" miatt nyilván eszméletlenül drágák. A mutatványok sorába kell tehát illeszteni azokat a módszereket, amelyekkel Makovecz kiénekli megrendelői zsebéből a pénzt.

Szép látvány lesz, amikor a Nyugat alkonyi napjának utolsó sugarai a Makovecz fantazmagóriákat világítják meg. Nem tudom miért, de Néró jut eszembe, akit Róma lángjai ihlettek a verselésre.

Sz. Gy.

Szeszák Gyula írta...

A.G.!

Megnéztem a hozzászólásodban feltüntetett linkeket. Bobkó Csaba 2009.10.07-i blog-tanulmányára akarok külön reflektálni.

Azok a "bravúros megoldások", amelyekkel Makovecz formálja az anyagot a teret és a józan észt, "egyediségük" miatt nyilván eszméletlenül drágák. A mutatványok sorába kell tehát illeszteni azokat a módszereket, amelyekkel Makovecz kiénekli megrendelői zsebéből a pénzt.

Szép látvány lesz, amikor a Nyugat alkonyi napjának utolsó sugarai a Makovecz fantazmagóriákat világítják meg. Nem tudom miért, de Néró jut eszembe, akit Róma lángjai ihlettek a verselésre.

Sz. Gy.

Arma Gedeon írta...

Azóta van egy nem apró fejlemény egy másik Makovecz-fürdő "zseniális építészeti alkotása" ügyében.

közel két év arrajárás után leesett nekem a tantusz, hogy a Mester mit rakott fel a pataki fürdő bejárataira: magát a globális háttérhatalmi Új Világrend egyik fő szimbólumát, az amerikai nagypecsétről és egydollárosról is ismert piramis és főnix kombinációját, épp csak a Mindent Látó Szem hiányzik!

http://olajcsucs.blogspot.com/2010/11/szarnyas-piramisok-nemzet-komuvesetol.html

"Szárnyas piramisok a Nemzet Kőművesétől"

Az ördög újabban élvezi a szenteltvizet, mert az összes arra létező történelmi felekezet papja megáldotta a maga módján a vén vakoló pokoli piramisait...