Keresés ebben a blogban

2010. június 7., hétfő

Első napok a porcelánboltban.

Minden a kádereken múlik, mondotta volt a bölcs Lenin. (E mondás jelentőségét tulajdonképp Sztálin értette meg. Belőle lett igazi káderpolitikus.)

Kósa Lajost közvetlenül az után el kellett volna eltiltani a kamerától és a mikrofontól, amikor az ATV-s Kálmán Olgával vívott szellemi párbajban oly csúfosan alulmaradt, hogy az interjú vége felé már csak makogni, méltatlankodni és izzadni tudott.

Főleg azt kifogásolta, hogy a televíziós vipera olyan kérdéseket tett fel neki, amelyekre nem számított, nem készült, amelyek megválaszolására így nem volt képes. Hát mit várt, mire számított? Rejtély.

Mi nem kérünk száz napot, harsogja a Fidesz. Tán' fölösleges is, hisz a Kósa kvalitású káderek nemhogy száz, de háromszáz nap alatt sem lesznek szalon- mikrofon- ill.- kameraképesek. Itt van mindjárt Orbán erős embere Pintér Sándor. Ő már volt belügyminiszter, de még nem volt megint belügyminiszter, amikor sietett letenni a garast volt beosztottja és üzlettársa a "Vasprefektus" mellett, hogy a jó úr a 2006-os rendőri atrocitások idején tulajdonképp nem vétett komolyabb hibát. (Ezek után nem nehéz elképzelni, hova lyukad ki a Balsai bizottság, amelyet Pintér lát majd el a sajnálatos eseményekkel kapcsolatos információkkal.)

De hogy egészen őszinte legyek engem nem Kósa elszólása, Pintér hajnal előtti kukorékolása, hanem Varga Mihály "magyarázatai" zavarnak. A miniszterelnöki államtitkár nem zöldfülű. Kiszolgált pénzügyminiszter. És mégis, rövid televíziós nyilatkozata az orwelli "duplagondol" riasztó példája. A duplagondol
„azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. […] Megfontolt hazugságokat mondani s közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán, ha ismét szükség van rá, előkotorni a feledésből éppen csak a szükséges időre, tagadni az objektív valóság létezését, s ugyanakkor számításba venni a tagadott valóságot – mindez elengedhetetlenül szükséges. Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik.”
Varga szerint "nagyságrendi" (!) eltérések mutatkoznak a költségvetésben tervezett adóbevételek, a költségvetési szervek, a közlekedési vállalatok kiadásainak terv és tényszámai között. Nincs költségvetési előirányzat az egyik nagy áramszolgáltatóval szembeni tartozás összegére, ugyanígy a a Vértesi Hőerőművel kapcsolatos kötelezettségek re. Javasolja azonnali, ill. rendkívüli kormányülés összehívását, akcióterv (válságterv) kidolgozását.

Viszont, adócsökkentés az lesz, ebben nincs változás (?). Mert más annak az országnak a helyzete, amelynél "csak" az a probléma, tudja e tartani a 3.8 %-os mértékű költségvetési hiányt, mint azé az országé amelynek 10 % fölötti a költségvetési hiánya. A helyzet (tehát) konszolidált (?), a hiány mértéke tartható (?) , de ahhoz, hogy tartható legyen, a kormánynak intézkedéseket (?) kell tennie, mert ha semmi sem változik (?) a hiány mértéke nem lesz tartható (!?).

Amúgy, a csontvázaknak az a "szokásuk" hogy váratlanul buknak ki a szekrényből...

Nos az "akcióterv" ismeretében talán okosabbak leszünk (?). Annak tényleges tartalmát azonban képesek vagyunk - leszünk dekódolni, ha vigyázó szemeinket Angliára és Németországra vetjük. Európa e büszke és egykor gazdag zászlóshajói ugyanis süllyednek, egyre mélyebbre süllyednek, az államadósságok Sargasso tengerében. Drasztikus (!) költségvetési kiadás-csökkentéseket terveznek, elsősorban "természetesen" a szociális, ill. jóléti kiadások terhére. Az "akciótervek" náluk már készen vannak. Növelik az elnyomó apparátusok létszámát, fejlesztik "technikai színvonalukat" és alkalmazásra készen állnak az alapvető állampolgári jogokat korlátozó "jogi" szabályok is.

A "fejlett" nyugati demokráciák, a jóléti államok a dél amerikai diktatúrák szintjére süllyednek maholnap. Európa profittermelő fegyencteleppé változik. Két osztály marad: az őröké és a foglyoké. Az utóbbiban kialakul egy "kiváltságos" réteg, a kápóké.

Ez a helyzet. Ehhez képest a Parlament előtti kék pódiumom látott piruettezés, vigyorgás, bohóckodás senkit sem alkalmas megtéveszteni a Fidesz igazi szándékai és reális lehetőségei tekintetében. Elég, ha felidézzük az alázatos Orbán és a dölyfös, dühös Barroso "csoportképeit".

Mára nyilvánvaló, hogy a vállalt, vagy nem tagadott, "atlantizmus" a hazaárulással egyenértékű a Fidesztől a Jobbikig terjedő egész politikai spektrumban.

Már csak az a kérdés, hogy a "Vaspata" (L. Jack London hasonló című regényét) képes lesz e ismét véres péppé taposni az éhséglázadásokat.

Igaz, a "dolgozók" mindig mindenütt alulmaradtak, mióta kapitalista világ a világ. Az is igaz viszont, hogy a klasszikus időkben még nem volt igazi globalizmus és főleg nem hasadt a világ két fertályra, mint napjainkra. A nyugati uzsoracivilizáció kihívója egy másik, egy keleti civilizáció, amely az emberek jólétét (talán) nem a nemzetközi hiteluzsora módszereivel igyekszik biztosítani. Ha ez a civilizáció képes lesz megállni a lábán, kártyavárként omlik össze a nyugati "buborék gazdaság". A porcelán boltokat nem tiporják elefántok.







, az ".

6 megjegyzés:

Arma Gedeon írta...

Kedves Gyula,
A Jobbik nem atlantista, de én is várom a belső forradalmat, amikor a tagság követeli Morvai szűrének kirakását.

Nincs kétféle civilizáció, csak egy. Keleten, Kínában ugyanaz a kamatkapitalizmus van, vcsak másféle szervezett háttérhatalmi oligarcha-bandák kezében van a hatalom. Ráadásul a globalizáció miatt nem süllyedhet el csak a csónak egyik fele. Kína piacai a Nyugat sóllyedő gazdaságai.
Az oroszoknál senki nem reagált felvetésemre (amely saját korábbi oroszügyi lelkesedésemnek is végetvetett, bár továbbra is fontosnak tartom a velük való jó viszonyt), hogy porhintés a nagy változások sora, valójában folyamatosság van és az ottani háttérerő azonos győkerű a nyugatival.
Várom az ellenérveket, nyugtasson meg, aki tud. (retorikai felvetés)

Az összeomló nyugati államokban nem lesz erőforrás rendőrállam fenntartásához. A melósok fékentartásának látványos akciói idején még növekedett a globális erőfporrástorta, egy káoszba hulló volt ipari társadalom nem képes pl. koncentrációs táborokat üzemeltetni, de akár az áramellátást fenntartani sem. Akkor pedig Róma bukása az adekvát előkép, decentralizált új helyi hatalmi központok, primitív kiadásban. És persze rakásradöglés, lásd Anglia eltartóképessége modern technológia és energia nélkül.

Szeszák Gyula írta...

A.G.!
Becenevedhez illően Armageddont jósolsz. Én hiszek abban, hogy kétféle világpénz és kétpólusú világrendszer is létezhet egyszerre...
Gyula.

Arma Gedeon írta...

Két-, vagy többpólusú létezhet, máris létezik. De te a szerveződési elvéről írtál. Abban nincs kettő és ha lenne, az önzőbb, agresszívabb legyőzné a másikat és uralná az egész világot. Kb. ez történt a "nagy felfedezések" az "eredeti tőkefelhalmozás" és az "ipari forradalom " nyomán. Egy másfajta civilizáció volt pl. Japán. Meghagyták olyannak?
Kína felemelkedése a nyugati berendezkedés átvétele útján történt, előbb a marxizmus formájában (nyugati szellemi termék, kicsit sem "orosz"), majd az egypárti állam által koordinált kapitalizmus formájában. Sajnos ez a modell mindenhol elvágja maga alatt a fát, Kínában is.

jenő írta...

Nem értem, mitől lenne folyamatosság Oroszországban? Egyáltalán mekkortól kezdve?
A mai Kína berendezkedése mitől lenne "nyugati"? Egy kínai nagyon nem úgy gondolkodik, mint egy "nyugati", nem törölték el azt a kultúrát, ami ott kifejlődött az évezredek során, csak vontak fölé egy védőburkot. Az hogy Marxnak voltak jó megállapításai, persze, Szamuelyéknek is voltak '19-ben, csak a saját fajtájuknak, meg az őket kiszolgálóknak a vére kellett volna, hogy ömöljön, nem pedig az egyszerű magyarokénak. Itt a csavar benne, az ideológiában. Az hogy Kína, Oroszország nem bombázza le rögtön ezeket, még nem jelent semmit. A saját szarjukba fognak belefulladni.
Úgy általában "őket" odafenn ezek szerint tényleg kiválasztottnak hiszed, holott ha találkozol egy ilyennel élőben, korántsem azok. Soros pl. '44-ben Budapesten bújkált vmi menlevéllel a kezében, és ha Horthy alkalmas lett volna a kormányzói tisztségre, akkor elpöffentik a papírjával együtt, mert a munkát nagyon nem bírják ezek, és a hullahegy nem éppen jótékony hatással van az egészségre.
Csak egy kérdés. Szerinted hány ilyen Soros-félének gyújtottak alá akkoriban? Jópárnak elhiheted... (Ez alatt azokat értem, akik esetleg addig vitték volna, mint ő.)
Szövegük van, erkölcsük nulla, genetikailag hulladékok, és van egy beteg kiválasztottsági komplexusuk, mindenféle alap nélkül. Ez nem éppen jó alap.

Arma Gedeon írta...

Oroszországban:
Andropov, a korábbi KGB-vezető kinevelte utódául Gorbacsovot, akit már a 70-es években a Római Klub zártkörű találkáin láttak.
Gorbacsov megszünteti a Szovjetuniót, forradalom nélkül, katonai vereség nélkül. (Afganisztán egy külső kaland, demoralizál, de a rendszer ettől nem omlik össze, ahogy az USA se omlik össze Vietnamtól)
Gorbacsov maga emelte ki utódját, Jelcint. Formálisan nem békében adja át neki a stafétát, de ez inkább porhintés. Semmilyen tényleges puccs nem döntötte meg Gorbacsovot. Jelcin maga ajánlotta utódául Putyint, a volt KGB-st, itt visszakanyarodtunk Andropovhoz.
A KGB személyi állományában semmilyen forradalmi, rendszerváltási törés nem volt, TELJES A FOLYAMATOSSÁG. Taktikailag egy időre beengedik a nyugati rablótőkét és az apparátus annyit lop, amennyit akar, majd megint elkezdik a multikat kiszorítani, újra centralizálnak, hazafias vonalra térnek át.
UGYANAZOK, VÉGIG.
Nem rossz ez, de érdems gyanakodni.

Kína: régesrég szétverték az ősi civilizációt, egyébként sok szempontból nem szentebb a kjnai hozzáállás és a nyugati fejlődés minimum technikailag rengeteg dolgot onnan kapott. Még a gyarmatosítást is kis híján ők kezdték el Cseng Ho idején.
A mostani egypártrendszerű vadkapitalizmusukban semmi spirituálisabb, vagy jobb nincs. Nem kerülik el a polgárháborút, amint összeomlanak nyugati piacaik.

Nem hiszek senkit kiválasztottnak, de azt hiszem, hogy ők annak tartják magukat odafenn, a lenti kiszsidók meg agymosottak, ha ilyesmikben hisznek.

jenő írta...

Jelcin egy alkoholista idióta volt, az orosz Antall. Putyin az ő ideje alatt belügyminiszter volt, már akkor is elég nagy háttérrel rendelkezett az FSZB-nél, nyilván a maffiánál is, stb. Oroszországban a fordulat 2000-ben az ő kinevezésével történet meg, igaz ezt nem verték nagy dobra. Anno Rommel esetét se verték nagy dobra, nem mondták el a jónépnek hogy a képzőművésznek is köze van a dologhoz. Minek verjék az ilyet nagy dobra? Másik példa Horthy esete. Ő a K. u. K.-nál szolgált, mégis ha megnézed, nem volt osztrákbarát. Bár az lett volna!
Hogy a titkosszolgálatoknál milyen változások voltak, azt jelzik a weblapjukon feltüntetett események is. Voltak ott is változások. Egyébként meg az ablakom alatt azt csiripelik a madarak, hogy anno itthon is voltak változások a titkosszolgálatoknál '89-ben. Egy ilyen szervezetben az emberek nem homogének, pláne nem homogén, nem volt homogén Oroszország se, a Szovjetunió se.
Egyszer már emlékszem volt erről szó, akkor beraktam egy cikket, ahogy az akkori BM emberei üldözik, megfigyelik a "második nyilvánosság" embereit. Azt kell mondjam, üldözhették volna jobban is őket. Abból is látszik, mennyire nem egységes egy ilyen szervezet. Lehet hogy legfelül az ideológia olyan, amilyen, de bizonyos szinteken, szintektől lefele lehetnek eltérő világnézetek.