Keresés ebben a blogban

2007. július 22., vasárnap

Elveszett illúziók. In memoriam Tőkés László.

Ott voltam Temesváron, mikor az ég zengett. [A forradalom napjaiban gyógyszert, majd műtőberendezést kerítettem a temesvári III. szmú Klinikának.]

Nagy volt akkor Tőkés László nimbusza. Magyar (!) politikus volt. Ezt a szerepet még takarja a püspöki palást. Tomori érsek a magyarságé volt. Tőkés már a Fideszé.

Most pl. segédkezik Orbánnak, hogy itthon megkopott becsületét, a kissé naív erdélyiek szemében, fényesitse. Számtalanszor kikeltem már a honi "karizmatikusok" ellen, akik cinkosságot vállalnak egy olyan politikai irányzat érdekében, amely semmivel sem kevésbé kártékony, mint a Gyurcsány kurzus.

[Az ötletgyáros legújabb hülyesége az értelmiségi elit és a nyomormagyarok "összefogása". Ha Orbán erre a célra pl. Makovecz Imre zsebéből egy százast ki tud énekelni, meghajtom előtte zászlómat...]

Belföldön ez a politikai verifikálás kevésbé veszélyes. A támogatók erkölcsi ázsiója együtt devalválódik az általuk sztárolt politikai kaméleonéval.

Erdélyben más a helyzet. Ott jobban hisznek a messzről jöttnek, főleg ha püspöki palást lengedezik a nyomában.

Ismeretes a Fidesz szánalmas alibi - szerepe a kettős állampolgárságról szóló népszavazás alkalmával.

A Fidesz szóban persze támogatta a szórványmagyarság kettős állampolgárságát. Csak épp semmit sem tett annak sikere érdekében. A népszavazáson a jogosultak hatvan százaléka nem méltóztatott megjelenni. Igaz, a megjelentek enyhe többsége igennel voksolt. Ez nemcsak a magyarság hanem a "magyarpárt" szégyene is.



"Orbán az állampolgárok létbizonytalanságával indokolta azt, hogy sokan nemmel szavaztak az Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett kérdésre. Szerinte ezért a legfontosabb feladat és a kormányzati munka zsinórmértéke kell, hogy legyen a létbizonytalanság elhárítása."

Ez persze a Gyurcsány kormányra van vonatkozatva. A kibicnek semmi sem drága.

"Újságírói kérdésre úgy vélekedett, hogy két választás között nem lehetett több embert megmozdítani."

Felmerült persze a politikai felelősség kérdése. Ezt egy igazi felcsúti csellel könnyedén elhárította.

"Egy másik kérdésre válaszolva közölte, nem kell megfontolnia politikai karrierjét. Ha a nemek lettek volna többségben, az más helyzet lenne - fogalmazott."

Igazi orbáni "gondolatmanet".

Dehát Tőkés Lászlóról van szó. Most készül a paktum arról, hogy az ősellenség, az RMDSZ., "nyerő" helyről indítja az európai parlamenti választásokon.

Ha ott olyan hűséggel képviseli a magyar érdekeket, mint politikai példaképe Orbán Viktor, az bizony nagyon kiábránditó lesz.

Sz. Gy.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ön egy picit csúsztat Tőkéssel kapcsolatban.
Tiszta sor, hogy nem jó társaságban van, mióta komolyabban politizál, de mit tehet szerencsétlen?!
Vállalja a sorsát, mint történelmi elődei.
Nem hinném, hogy piszkos pénz tapadna a kezéhez, ilyet Ön sem állít.
Egyébként pedig megy a kötélhúzás és az én olvasatom szerint pont fordítva vannak a dolgok: az RMDSZ-nek hátrálnia kellett a korábbi teljesen elutasító álláspontjából és rákényszerült, hogy Tőkést komolyan vegye. Ezt nehéz összeborulásnak értelmezni.

Én bízom benne, hogy az események kifutása nem igazolja Önt.

Patrik